Αβραμόπουλος: Να ανταποκριθούν στις ελληνικές πρωτοβουλίες τα Σκόπια

Το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν απόψε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχαμε μια πολύ ουσιαστική και εγκάρδια συνομιλία, για θέματα που αφορούν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την περιοχή μας.

Βέβαια δώσαμε έμφαση στα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Για μία ακόμη φορά, είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε την πραγματικότητα, όπως αυτή πλέον έχει διαμορφωθεί.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, επαναλάβαμε τη βασική μας θέση που είναι, πρώτα από όλα υποστηρικτική στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και πάντοτε με σκοπό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, σταθερή, μόνιμη λύση, μέσα σε ένα ενιαίο κράτος όπου θα ζουν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Σε ό,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξέθεσα στο Γενικό Γραμματέα πώς έχουν τα πράγματα σήμερα, για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προς την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε, μια διαδικασία, που και αυτή τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν οφείλεται στην Ελλάδα. Επισημάναμε την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να υπάρξει ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί, με πλήρη σεβασμό στην ιστορία της πατρίδας μας. Από την άλλη μεριά, η εξεύρεση λύσεως θα είναι επ’ ωφελεία της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ευρώπης.

Ζήτησα από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει την προσπάθειά του, να δείξει δρόμους και γι’ αυτό ενθαρρύναμε, για ακόμη μια φορά, την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη υπό τον κ. Nimetz.

Αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στη γενικευόμενη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, στις χώρες της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης», αλλά και στις δραματικές διαστάσεις και προεκτάσεις, που έχει πια λάβει η αιματοχυσία στη Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά και στο μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα, που εκ των πραγμάτων πλέον προκαλείται σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου.

Είπα στο Γενικό Γραμματέα, ότι η πατρίδα μας, η οποία, παρά την κρίση εξακολουθεί να είναι ένας εκ των σταθερών και σταθεροποιητικών παραγόντων στην περιοχή,  είναι στη διάθεσή του για να συμβάλει, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Αυτό ήταν το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η σημερινή συνάντηση και η συνεργασία μας με το Γενικό Γραμματέα. Όπως γνωρίζετε, θα ακολουθήσουν πολλές άλλες διμερείς και πολυμερείς επαφές και συζητήσεις, με συναδέλφους Υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών, από όλον τον κόσμο, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών και των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη εδώ”.

Για την ΑΟΖ

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Greek News», ο κ. Αβραμόπουλος, σε ερώτηση για τις προσπάθειες της Λευκωσίας να αξιοποιήσει την κυπριακή ΑΟΖ, επισήμανε ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει και στηρίζει την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου». «Η απόφαση αυτή, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, και το γεγονός της ανακάλυψης αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αέριου, θα μπορούσε να έχει γίνει καταλύτης για σύγκλιση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην Ελλάδα και κατά πόσο θα προχωρήσει σε ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή και προτεραιότητα για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει, αλλά και γιατί η σύναψη τέτοιων συμφωνιών συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην ελληνική μόνιμη αντιπροσωπεία όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.