Η ΑΧΕΠΑ δεν θέλει Χρυσή Αυγή στη Νέα Υόρκη

Την έντονη ανησυχία της για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, εκφράζει σε ανακοίνωση της η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση στις ΗΠΑ, η ΑΧΕΠΑ, όπως δημοσιεύει σήμερα το ελληνικό τμήμα της “Voice of America”.

Στην σχετική ανακοίνωση ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζον Γροσσομανίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΑΧΕΠΑ η  οποία ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια στις ΗΠΑ για να προστατεύσει τους έλληνες μετανάστες από το ρατσισμό και τις διακρίσεις που γίνονταν σε βάρος τους, ανησυχεί ιδιαιτέρως για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, επισημαίνει ότι «η άνοδος του εξτρεμισμού έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον της Ειδικής Συντονίστριας των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλέι, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τις βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις που δέχονται μετανάστες, πρόσφυγες και άτομα που αναζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πρακτικές παραστρατιωτικών ομάδων εις βάρος μεμονωμένων ατόμων σε μια ελεύθερη κοινωνία είναι ανησυχητικές ανέφερε η κ. Πιλέι», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Γροσσομανίδης απορρίπτει με τον εντονότερο δυνατόν τρόπο την ίδρυση παραρτήματος του «Νέο-Ναζιστικού Κόμματος», όπως το χαρακτηρίζει, «Χρυσή Αυγή» στην Νέα Υόρκη.

«Ο φασισμός δεν έχει καμία θέση στις ΗΠΑ» αναφέρει ο Τζον Γροσσομανίδης και συνεχίζει λέγοντας ότι πολλοί ελληνοαμερικανοί και μέλη της ΑΧΕΠΑ πολέμησαν και θυσίασαν την ζωή τους για την ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων που είχαν καταλάβει την Ελλάδα κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κατανοούμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης ελληνικής ομογενειακής οργάνωσης στην Αμερική «τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα και οι πολίτες της εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται.  Ωστόσο, ο εξτρεμισμός και οι ακραίες συμπεριφορές δεν αποτελούν λύση. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα ζητά την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και όταν η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει ίσως τις χειρότερες προκλήσεις στην σύγχρονη ιστορία της».

Τέλος, στην ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ αναφέρεται ότι «τέτοια φρασεολογία και ενέργειες από εξτρεμιστές, είτε από την δεξιά, είτε από την αριστερά, είναι απαράδεκτες και μας ανησυχούν βαθύτατα ως κοινότητα και ως μέλη της ΑΧΕΠΑ. Αυτές οι συμπεριφορές είναι παρόμοιες με αυτές που δέχθηκαν οι πρόγονοι μας όταν ήρθαν μετανάστες στις ΗΠΑ, πριν από σχεδόν ένα αιώνα».

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Βασίλης Μωσαϊδης και ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Τζον Γροσομανίδης.