Κυπριακός Τύπος, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομιλία του Προέδρου Χριστόφια ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η έρευνα για καταχρήσεις και φοροδιαφυγή σε αθλητικές Ομοσπονδίες, η οικονομική κατάσταση των Δήμων, η πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο και η κατάθεση του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ο Πρόεδρος λείπει…», γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, αυτή ήταν η δικαιολογία που δόθηκε στις 5 Ιουλίου 2011 για να μην καταστραφούν τα πυρομαχικά που βρίσκονταν στα φονικά εμπορευματοκιβώτια. Αλλού, η «Α» γράφει ότι οι Δήμοι δεν είναι πλέον βιώσιμοι, ενώ οι δύο μεγάλοι Δήμοι Λευκωσίας και Λεμεσού χαρακτηρίζονται ήδη χρεοκοπημένοι. Ακόμη, αναφέρεται σε κάθετη διαφωνία των κυπριακών τραπεζών με δυο μέτρα που προτείνει η Τρόικα αναφορικά με την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και τον περιορισμό του χρόνου εκποίησης των υποθηκευμένων ακινήτων στον ενάμισι χρόνο.

«Έβγαλαν μαχαίρια για τη συμφωνία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση του εγγράφου συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα για το Κυπριακό προκάλεσε σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα και τα επιτελεία. Επίσης, η «Σ» γράφει για τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου Χριστόφια ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε παραβίαση της κοινής δέσμευσης από την πλευρά του Ντερβίς Έρογλου να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει, και υπαναχώρηση από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν επί Ταλάτ. Αλλού, η «Σ» γράφει ότι κόκκινες γραμμές για το ΑΚΕΛ αποτελούν το θέμα της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, σύμφωνα με το σκληρό πυρήνα των αντιπροτάσεων του ΑΚΕΛ ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Ο «Φιλελεύθερος», στο πρώτο του θέμα αναφέρεται σε «Πλιάτσικο με τις χορηγίες» και γράφει ότι ο οικονομικός-διαχειριστικός έλεγχος του οίκου PricewaterhouseCoopers, με απόφαση του ΔΣ του ΚΟΑ, έφερε στο φως περιπτώσεις καταχρήσεως χιλιάδων ευρώ και φοροδιαφυγής σε αθλητικές Ομοσπονδίες. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας συζητούν σήμερα και αύριο στη Λευκωσία το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο ευρωπαϊκών κολοσσών της παγκόσμιας πολεμικής αεροπορίας, της EADS και ΒΑΕ Systems. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο διαγνωστικός έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αξίας 65 δις περίπου, ανατέθηκε από την Κεντρική τράπεζα και την Τρόικα στον αμερικανικό οίκο Primco.

Η «Χαραυγή» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της, με τίτλο «Υποδύονται υπηρέτες και αφέντες», για τις αναφορές του επιτελείου του υποψηφίου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υποδύεται τον υπηρέτη του Μάριου Καρογιάν προκειμένου να γίνει αφέντης και ο κ. Καρογιάν τον αφέντη για να μετατραπεί αύριο εκείνος και το ΔΗΚΟ σε υπηρέτες. Ακόμη, γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου απορρίπτει τα περί χειραγώγησης της αγοράς. Αλλού γράφει ότι κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των πρατηριούχων της Πετρολίνα ενώ η εταιρεία επιμένει στην απόφασή της για αλλαγή του συστήματος πληρωμής.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρει στον κύριο τίτλο της ότι η «Αγορά ακινήτων της Πάφου σταθεροποιείται», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το ενδιαφέρον των Κινέζων εξηγεί μερικώς τα σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς, αν και η πτώση στα ακίνητα παγκύπρια φτάνει το 5,9%. Ακόμη η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για μετακίνηση μερικών τάφων στο Κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που τοποθετήθηκαν σε διάδρομο παραπλήσιο αυτών των πεσόντων της εισβολής. Επίσης, γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης του υπόπτου για τη δολοφονία Ισαάκ στον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Κιργισίας Kuseinovich, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror” γράφει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ενδιαφερόμενες για αδειοδότηση εταιρείες στα τεμάχια της ΑΟΖ ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη. Επίσης αναφέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για τις 600 απολύσεις στη Λαϊκή. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών προσόδων σημείωσαν αύξηση 3% τους πρώτους 8 μήνες του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.