Ελληνικές τράπεζες αναζητούν λύση στις οφειλές καταναλωτών

*Του Άντυ Νταμπίλη για τους Southeast European Times

Ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν δισεκατομμύρια σε εκκρεμή κυβερνητικά δάνεια που κινδυνεύουν με μη εξόφληση σε περίπτωση που η Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ δεν εκδώσει νέο πακέτο διάσωσης, έχουν αρχίσει να γίνονται πιο επιθετικές στην είσπραξη οφειλών από καταναλωτές.

Οι τράπεζες διαπραγματεύονται όρους με αμέτρητους δανειολήπτες — και σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγουν σε τηλεφωνήματα και απειλούν με μηνύσεις — καθώς το ποσοστό οφειλών καταναλωτών στη χώρα ανέρχεται σε 18 τοις εκατό, σύμφωνα με εκθέσεις αναλυτών.

Κάποιοι συνήγοροι καταναλωτών αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι εξαιρετικά επιθετικές, ωστόσο αξιωματούχος ανέφερε πως οι τραπεζίτες συνεργάζονται με τους καταναλωτές για να μειώσουν τα επιτόκια και να διαπραγματευτούν μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

“Οι πελάτες έχουν προβλήματα [με τις εταιρείες είσπραξης] αλλά όταν οι τράπεζες τους λένε ‘Μην ενοχλείτε τον πελάτη αυτό επειδή πληρώνει’, οι εταιρείες σταματούν να τηλεφωνούν”, ανέφερε ο Δημήτρης Παυλάκης, συνήγορος του πολίτη για την Ελληνική Τραπεζική Ένωση, η οποία διευθετεί επιτυχώς το 70 τοις εκατό των καταγγελιών από καταναλωτές.

Έχοντας ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη μία φορά αυτό το έτος μετά την επιβολή ζημίας 74 τοις εκατό σε τράπεζες και επενδυτές από την προηγούμενη κυβέρνηση για διαγραφή του χρέους της χώρας, οι Ελληνικές τράπεζες είναι τόσο ασταθείς που χρειάζονται άλλα 50 δισ. ευρώ σε μετρητά, τα οποία έχουν καθυστερηθεί, ενώ η κυβέρνηση συνασπισμού που ηγείται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει νέες περικοπές ύψους 14,16 δισ. δολαρίων.

Η Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ έχει εκδώσει πακέτα διάσωσης 239 δισ. μέχρι στιγμής με αντάλλαγμα τη συναίνεση της Ελλάδας να εφαρμόσει δραματικά μέτρα λιτότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πενταετή ύφεση με 24 τοις εκατό ανεργία, 68.000 επιχειρήσεις να έχουν κλείσει από το 2010 και την οικονομία να συρρικνώνεται στο 7 τοις εκατό.

Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν 16 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την κυβέρνηση και περίπου 24 δισ. ευρώ σε συμμετοχές σε κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία ενδέχεται να μείνουν ανεξόφλητα εάν δεν διαθέσει η Τρόικα το δεύτερο πακέτο διάσωσης, αφήνοντας τους θεσμούς σε επισφαλή θέση.

Έκθεση της Moody’s τον Αύγουστο ανέφερε πως ο αριθμός μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανήλθε στο 18,7 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο και αναλυτές Ελληνικών τραπεζών ανέφεραν πως είναι πιθανό να φτάσει το 20 τοις εκατό ή και περισσότερο, με τα μη εξοφλούμενα δάνεια να ανέρχονται σε 50 δισ. ευρώ, 400 τοις εκατό αύξηση από τις αρχές του 2009. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε πως ο δανεισμός σε Ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε σε 240,2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Ο Μανώλης Χρυσάκης οικονομολόγος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας στην Αθήνα, ανέφερε πως φταίνε οι ίδιες οι τράπεζες επειδή δεν έδιναν στους καταναλωτές επιλογές αποπληρωμής και για τη μη αναγνώριση ότι πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω των μεγάλων περικοπών στους μισθούς, τις αυξήσεις φόρων και τις μειώσεις συντάξεων. “Οι τράπεζες δεν έχουν δείξει προθυμία να το πράξουν αυτό”, δήλωσε στουςSETimes.“Πρέπει να εφαρμόσουν περισσότερα προγράμματα ώστε να επιτρέψουν στον κόσμο να ανασυνταχθεί.”

Ανάλυση του τμήματος ISI Emerging Markets της CEIC που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανέφερε το Μάη ότι οι Ελληνικές τράπεζες — εκ των οποίων δυο έχουν ήδη αναγκαστεί σε ιδιωτικοποίηση λόγω εκκρεμούς πτώχευσης — λύγισαν από το βάρος των “αχαλίνωτων” αθετήσεων καταναλωτικών δανείων, τα οποία ανήλθαν σε 28,9 τοις εκατό το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Η CEIC έριξε την ευθύνη στα μέτρα λιτότητας.

Η Τζωρτζίνα Ντουζένη, δικηγόρος της ένωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, ανέφερε πως η ομάδα διαχειρίστηκε πάνω από 7.000 καταγγελίες εναντίον τραπεζικών εισπρακτικών πρακτικών το προηγούμενο έτος και πως υπάρχει αυξανόμενη χρήση των εταιρειών είσπραξης, καταδιώκοντας όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. “Δεν έχουν κανένα φραγμό και τους επιτίθενται, κάνοντας προσωπικές ερωτήσεις και προσπαθώντας να ανακαλύψουν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους”, ανέφερε στους SETimes, προσθέτοντας πως παραβιάζουν επίσης νόμους που περιορίζουν τις κλήσεις σε μία κάθε δυο μέρες.

Ο Αναστάσιος Δέρμος, 70 ετών, συνταξιούχος, δήλωσε στους SETimes πως τον πίεσαν τόσο πολύ που σταμάτησε να αντιστέκεται και ζήτησε από την κόρη του να πάρει δάνειο για να αποπληρώσει δάνειο που δεν μπορούσε να εξοφλήσει επειδή είχαν περικοπεί τα επιδόματά του.

“Δεχόμουν τρεις τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα και με απειλούσαν ότι ‘Θα πάρουμε το σπίτι σου’. Ήταν απαιτητικοί. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τέρατα”, ανέφερε.

(Dow Jones, 18/08/12, Bloomberg, 18/0812/ Wall Street Journal, 17/08/12, Καθημερινή, 02/08/12, 14/08/12)

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Σύμβουλος στην ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ στην Αθήνα βοηθάει πελάτη. [Άντυ Νταμπίλης/SETimes]