Ο Κυπριακός Τύπος, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, η χθεσινή συνάντηση Συλλούρη – Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΕΥΡΩΚΟ στις προεδρικές εκλογές και οι εξελίξεις σε σχέση με το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα, είναι τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ισχυρότατη εντολή για Αναστασιάδη», γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ ενέκρινε την εισήγηση της Γραμματείας του Κόμματος για συνεργασία με τον ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Αλλού, γράφει ότι το Ανώτατο ακύρωσε χθες τον διορισμό του αναπληρωτή ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Cyta, τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής διόρισε για τρίτη φορά, περιφρονώντας δύο δικαστικές αποφάσεις που προηγήθηκαν. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι πρόταση για καταβολή της ΑΤΑ μια φορά τον χρόνο, αυτόματη παγοποίησή της σε περιόδους ύφεσης, ετοιμάζει η Υπουργός Εργασίας.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Νίκο ο Μάριος, Γιώργο ο Νικόλας» γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 80,6%), η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Αλλού, γράφει ότι προς την ολοκλήρωση της, με σημαντικές συγκλίσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής θεματολογίας, βαίνει η διαβούλευση ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ, με αντικείμενο την προοπτική συνεργασίας στις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι τα κόμματα κάλεσαν τον Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή για να τα ενημερώσει για την κατάσταση της οικονομίας, τις προτάσεις της Τρόικας και τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Θυελλώδης απόφαση του ΔΗΚΟ» γράφει ότι μετά από μια μαραθώνια θυελλώδη συζήτηση, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι μικρή ανάσα πήραν τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου και του οκταμήνου, ωστόσο παραμένει μέγα ερωτηματικό πού θα βρεθούν σε τρείς μήνες 175 εκατ. ευρώ για να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από 4,5% σε 3,5%. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι η μείωση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά 55 άτομα, φέρνει πιθανό κλείσιμο δύο πυροσβεστικών σταθμών.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαγραφές δανείων-μαμούθ σε τραπεζίτες!», γράφει ότι σκανδαλώδεις διαγραφές δανείων-μαμούθ σε δύο τραπεζίτες, προωθούν στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, πριν από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τον οίκο Pimco. Αλλού, γράφει ότι ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ με πρόταση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θέλουν να λειτουργεί με νομοθεσία η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων κατά παράβαση προνοιών του Συντάγματος. Η εφημερίδα, γράφει, επίσης, ότι τις τελευταίες δύο μέρες σημειώθηκαν καταιγιστικές εξελίξεις στα δύο μέτωπα του πενταπλού φόνου και της σχεδιαζόμενης δολοφονίας με στόχο τον Φάνο Καλοψιδιώτη στην Αγία Νάπα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επιδιώκεται η προμήθεια φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό» γράφει ότι η Κύπρος θα προχωρήσει με τη διαδικασία της προσκλήσεως υποβολής προσφορών για τη βραχυπρόθεσμη προμήθεια φυσικού αερίου που δεν θα υπερβαίνει τα 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως ως λύση ανάγκης μέχρι την μέχρι την εξόρυξη και αξιοποίηση του δικού της φυσικού αερίου. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χθεσινή καθιερωμένη λειτουργία που τελέστηκε από δύο καθολικούς ιερείς στο Μόναχο για το μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως, το «Oktoberfest». Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για τη λήψη της τελικής απόφασης κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο « Στα χαρακώματα» γράφει ότι οξύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο η αντιπαράθεση κομμάτων και υποψηφίων ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου. Αλλού, γράφει ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου εκφράζει την πεποίθηση του ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά είναι μια πολύ σοβαρή υποψηφιότητα, η οποία δίνει λύσεις και διεξόδους. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρου Σταύρου, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι οι ΚΑ έχουν και μέλλον και προοπτική.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα η «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο στόμα του λύκου η Κύπρος με Αναστασιάδη», αναφέρεται στο έγγραφο συνεργασίας του ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και γράφει ότι οι μη αναφορές σε Διζωνική στο έγγραφο δίνουν πλέον μια πιο στέρεα μορφή στην αιωρούμενη χαλαρή ομοσπονδία. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υπό την προεδρία του Νικόλα Παπαδόπουλου και τη στήριξη της «κυβερνώσας», δεν κάνει καμία βιαστική κίνηση να ανασύρει νομοσχέδια που αφορούν επιπλέον συνεισφορά του πλούτου και της μεγάλης κερδοφορίας. Γράφει, επίσης, ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο τρομάζει ήδη το επιτελείο Αναστασιάδη – πλουτοκρατίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε. Η βάση τι λέει;», αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της ΚΕ του Κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αλλού, γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στη συνεδρία της ΚΕ, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι η Τρόικα θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην κοινωνική δομή, αν οι θέσεις της μετουσιωθούν σε κυπριακό μνημόνιο.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες τουρίστες από την Κίνα τον επόμενο χρόνο, αφού πρώτα επιλυθούν τα προβλήματα της έκδοσης βίζας και της αεροπορικής σύνδεσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με μια ανεξάρτητη έρευνα η επιλεκτική μνήμη και η μονόπλευρη θεώρηση της ιστορίας αποτρέπουν την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ζητούν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.