Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο απόηχος της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΟΙΚ για διασύνδεση του δανείου προς την Κύπρο με τη στήριξη της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, οι επικείμενες εξελίξεις αναφορικά με το πακέτο μέτρο της Κυβέρνησης, το τα νέα στοιχεία για την άνοδο της ανεργίας στην Κύπρο, οι αλλαγές στο σύστημα διορισμού στα σχολεία και η παράνομη σύλληψη ψαράδων από τις κατοχικές αρχές είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια», με τίτλος «Αλλάζει ο πολιτικός άξονας», γράφει ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο θέτει τέρμα στους διχασμούς του παρελθόντος και οδηγεί σε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν τέσσερεις ψαράδες, δύο Ε/κ και δύο Αιγύπτιους, ενώ έπλεαν σε διεθνή χωρικά ύδατα. Επίσης αναφέρει ότι η Κύπρος καταγράφει την 3η ταχύτερη άνοδο της ανεργίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

«Πορεία στη βάση ξεκινά η ηγεσία του ΔΗΚΟ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Σημερινή», ώστε, όπως γράφει, να πείσει η ηγεσία του κόμματος για την ορθότητα της απόφασης για στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ένας από τους όρους που θέτει η Ρωσία για την παραχώρηση δανείου 5 δις στην Κύπρο είναι να δοθούν ως μέρος μιας συντονισμένης οικονομικής βοήθειας με την ΕΕ, κατά τον Ρώσο ΥΠΟΙΚ Siluanov. Επίσης γράφει για νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Μας χρεώνουν και τον καφέ», γράφει ότι το δημόσιο επωμίζεται κάθε χρόνο κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μόνο για τους καφέδες και τα σάντουιτς κρατικών αξιωματούχων και υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, που σε συνδυασμό με το επίδομα εξωτερικού ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Ακόμη γράφει για μαύρη τρύπα στη δημόσια ασφάλεια, καθώς υπάρχουν 300 κενές θέσεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική λόγω αφυπηρετήσεων ή παραιτήσεων. Ακόμη αναφέρει ότι κλειδώνει το κυβερνητικό πακέτο μέτρων ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται έκτακτα τη Δευτέρα.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Πρόσβαλε όλους τους ηγέτες του ΔΗΚΟ» γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάστηκε προσβλητικός προς όλες τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ που συνεργάστηκαν διαχρονικά με διάφορους πολιτικούς χώρους, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνεργασία στη βάση πολιτικών θέσεων και όχι του διαμοιρασμού λαφύρων. Άλλου γράφει ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ θα αποβεί σε βάρος του λαού. Ακόμη γράφει ότι η διενέργεια ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος ανατέθηκε στην εταιρεία PIMCO.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «Ο καρκίνος κοστίζει 124 δις ευρώ το χρόνο», στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη εκτίμηση από επιστήμονες που συγκέντρωσαν στοιχεία από ΠΟΥ, ΟΟΣΑ, εθνικές έρευνες και κρατικές υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι καταδικάστηκε σεφ στο Λος Άντζελες, ο οποίες έβρασε το σώμα της δολοφονημένης συζύγου του για τέσσερεις μέρες. Επίσης γράφει ότι το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας κίνησε νομικές διαδικασίες κατά 8 επιχειρήσεων για όχληση του κοινού.