Συμφωνούν ΗΠΑ-Ισραήλ για τα πυρηνικά του Ιράν

Στην ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν από τα αποκτήσει πυρηνικά όπλα συμφώνησαν πλήρως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα κοινό στόχο των δύο χωρών.
Ο Νετανιάχου χαιρέτισε από την πλευρά του, τη δέσμευση του προέδρου Ομπάμα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις αρχές της εβδομάδας, να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Παραταύτα, στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ειδικότερα για το αν ο Ομπάμα μετέβαλε τη στάση του ή αν υποχώρησε στο πιεστικό αίτημα του Ισραήλ (πληροφορίες μιλούσαν σχεδόν για τελεσίγραφο προς την Ουάσινγκτον) να επιλυθεί το ζήτημα διά της αστυνομικής βίας.
Το Ισραήλ είχε ζητήσει μία κατ’ίδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, αίτημα που απέρριψε ο Λευκος Οίκος τροφοδοτώντας φημολογία και εκτιμήσεις ότι επικρατεί ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές με αφορμή την ανησυχία του Ισραήλ για το ιρανικό πρόγραμμα και την πρόθεση που εξέφρασε εμμέσως να επέμβει έστω και μονομερώς.
Η Ουάσινγκτον πάντως είχε ζητήσει να μην υπάρξει επιθετική ενέργεια πριν από τις 6 Νοεμβρίου, την ημερομηνία των αμερικανικών εκλογών.
Στην ομιλία του την Πέμπτη ο Νετανιάχου έφερε το θέμα του Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζήτησε να μπουν κόκκινες γραμμές πριν είναι πολύ αργά.
Όπως εξήγησε, κρατώντας μάλιστα και ένα μεγάλο διάγραμμα με την «βόμβα» του ιρανικού προγράμματος έτοιμη να εκραγεί, μέχρι το καλοκαίρι το Ιράν θα έχει στα χέρια του το όπλο.
* Επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό θα έχει την Παρασκευή και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ.

Newsroom ΔΟΛ