Έλληνες δημιουργοί για το ολοκαύτωμα των Εβραίων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένας Έλληνας συγγραφέας και ένας Ελληνο- Κύπριος σκηνοθέτης πέτυχαν να συγκινήσουν το θεατρόφιλο κοινό της Νέας Υόρκης! Πρόκειται για τον Συγγραφέα Μιχάλη Κοκκινάρη και τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη που ανέβασε, την Κυριακή 16 και 23 Σεπτεμβρίου, με επιτυχία και συγκινητική ερμηνεία τον μονόλογο Kaddish, στο Fist Flog Theater (at 74A East 4th Street)  στο καλύτερο Off Broadway Theater, όπου έχουν ερμηνεύσει και σκηνοθετήσει τεράστιοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, το γνωστό La Mama.

Πρόκειται για τον λυτρωτικό μονόλογο, νεαρής εβραίας, που απαγχονίστηκε στο Άουσβιτς-Μπιργκενάου, αφιερωμένος στα παιδιά των εβραίων που δε θα γεννηθούν ποτέ! Αφιερωμένος σε όλους εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ζήσουν για να δουν παιδιά, εγγόνια, για να ζήσουν τη μοναδική τους ζωή. Δεν πρόλαβαν γιατί έτσι κάποιοι το αποφάσισαν. Δεν ρωτήθηκαν, δεν το θέλησαν οι ίδιοι. Πώς αλήθεια, θα μπορούσε να είναι η ζωή τους, εάν την ζούσαν; Πώς θα ήταν τα παιδιά τους, εάν τα γεννούσαν;

Όπως είπε στην ΡΗΡ ο κ. Κοκκινάρης «μοιάζει με κραυγή μέσα από τον τάφο: Καντίς, στη ζωή που δεν έζησα!.. Μπορεί η ιστορία να μην είναι νέα, αφού αναφέρεται στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι, όμως, εξόχως επίκαιρη! Είναι και διδακτική”.

Μπορεί ο συγγραφέας, που είναι και Θεολόγος και Παιδίατρος, να μην είναι ομογενής. Το έργο του, όμως, και συγκεκριμένα ο Μονόλογός του, παίχτηκε μπορστά και σε ομογενείς, στην Νέα Υόρκη, (https://www.panhellenicpost.com/archives/8867).

Σενάρια που έχει συγγράψει ο κ. Κοκκινάρης έχουν πάρει το δρόμο για το Χόλλυγουντ , ενώ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ αυτών και των: «Πλαστοπροσωπία», «Αντρειωμένοι», «Αϊβαλή, Γη Κυδωνίας», «Αγνοούμενος», «Η γοητεία της ουτοπίας», «Η γη των αγγέλων» και «Τα στίγματα του Καιν».

Από την πλευρά του ο κ. Λοϊζίδης, σκηνοθέτησε το «Caddish, η ζωή που δεν έζησα».’Οπως είπε στην ΡΗΡ, «Είναι ένας πάρα πολύ αξιόλογος μονόλογος και πιστεύω ότι άξιζε που το δείξαμε. Αυτοί οι άνθρωποι έζησαν πικρές μέρες και έζησαν πράγματα που δεν θέλουμε να συμβούν σε κανέναν ή σε καμία φυλή».

Αναφορικά με τους λόγους που επιλέχτηκε το έργο, ο κ. Λοϊζίδης είπε στην ΡΗΡ: «Για να πούμε στους ανθρώπους προσέξτε, γιατί ακούγεται στις μέρες μας ο υπεπληθυσμός του πλανήτη στα 6.5 δις που έχουμε φθάσει είναι υπέρμετρα υψηλός και κάποιοι μεγάλοι θα αποφασίσουν να τον μειώσουν. Νομίζω ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και να μην αφήσουμε να χαθούν φυλές, θρησκείες, ιδεολογίες για το συμφέρον του να μειωθεί ο πληθυσμός».

*Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου 2012.