ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Τα χαϊβάνια

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνα

Δώστε σίριαλ στο λαό, έστω και τούρκικα, να ξεχάσει τα προβλήματα και τις στενοχώριες του! Ξέρουν από αυτά οι δικοί μας. Ξέρουν, όμως, και οι Τούρκοι!

Μανούλες καημένες στην προπαγάνδα, εκ παραδόσεως διπλωμάτες, βλέπεις, άρπαξαν οι Τούρκοι την ευκαιρία από τα μαλιά. Το κακό γι αυτούς είναι ότι από την πολύ λαχτάρα τους την άρπαξαν με τέτοια ορμή, που κοντεύουν να την ξεριζώσουν!..

Τι έκαναν παλαιότερα όταν η Ελλάδα ήταν ακόμη μία υποανάπτυξη χώρα; Εφεύραν τον Καραγκίοζη και τον μεταφύτεσαν στην ελληνική πραγματικότητα. Τον έκαναν λαϊκό ήρωα!

Τον πήραμε εμείς, τα χαϊβάνια,  –αναδείξαμε πολύ σπουδαίους Καραγκιοζοπαίκτες- και κάθε πικραμένος πήγαινε στο «Θέατρο σκιών» και διασκέδαζε τον πόνο του!..

Ωστόσο, τα σαϊνια μας, μετέτρεψαν τον Καραγκιόζη σε «αγανακτισμένο» Έλληνα της εποχής, που πεινούσε, ήτανε άνεργος και γι αυτό ονειρεύονταν να αρπάξει την περιουσία του Σουλτάνου και τη Βεζυροπούλα!

Έτσι και τώρα που λόγω της οικονομικής κρίσης γεμίσαμε ανασφάλιες, προβλήματα και χρέη, μας έριξαν με τη σέσουλα τηλεοπτικά σίριαλ, και ένα και δύο,  για να διασκεδάζουμε τον καϋμό μας!

Μέσα από αυτά περνάνε επιδέξια την προπ-αγά-νδα τους! Εδώ καλέ μέχρι και τον Σουλεϊμάν, ανθρωπιστή και ψυχούλα τάχα μου τον βγάλανε!

Αμ το άλλο; Είδατε πόσο έξυπνα επωφελήθηκαν από την δική μας αφέλεια (;) να βάλουμε στα σχολικά μας βιβλία για το «συνωστισμό στην Σμύρνη»… Στην αρχή έκαναν την …πάπια! Λέξη δεν είπαν. Όταν, όμως, αργότερα, ο Μπαμπινιώτης θέλησε να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση, αντέδρασαν ακαριαία οι Τούρκοι ότι δήθεν παραχαράσουμε τα βιβλία της Ιστορίας!

Τώρα θα πείτε ακόμα συνεχίζουν οι Τούρκοι να κουμαντάρουν την Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο, στα ερωτικά σίριαλ θα έκαναν σκόντο; Λοιπόν, μέχρι που μπορείς να αποφασίσεις να πας να ζήσεις στην  Τουρκία με όσα βλέπεις στα Σίριαλ!

Καλέ, τι βίλες είναι αυτές, τι ράντζα, τι αυτοκινητάρες, καλά, μιλάμε και για πολύ φαντασία! Που τα βρήκατε καλέ όλα αυτά; Εσείς ακόμη δεν έχετε ξεχωρίσει την ευρωπαίκή από την ανατολίτικη Τουρκία, τον δυτικό τρόπο ζωής αντιγράψατε;

Δηλαδή, πάλι καλά που κάπου-κάπου τους βγαίνουν τα εσώψυχά τους κάτω από την δυτικού τύπου μάσκα που φοράνε οι ηθοποιοί. Έτσι για να καταλαβαίνουμε ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι…

Και από χούγια, άλλο τίποτα οι Τούρκοι…