Ξεκινούν οι εργασίες για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα

Στη φάση της υλοποίησης περνά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο Φάληρο, καθώς επελέγη η κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου.Το Κέντρο, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με 566 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιλαμβάνει τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, η επιλογή της Κοινοπραξίας Impregilo-ΤΕΡΝΑ «έγινε μέσα από μία μακρά διαδικασία διεθνών προδιαγραφών με σκοπό την αναζήτηση προσφορών από αναγνωρισμένες Ελληνικές και διεθνείς κατασκευαστικές εταιρίες. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου διήρκεσε συνολικά 10 μήνες, με τη συμμετοχή οκτώ εταιριών. Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του διαγωνισμού υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν λεπτομερώς τέσσερις ολοκληρωμένες προσφορές».Σύμφωνα με μελέτη του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου του ΚΠΙΣΝ, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία BCG (The Boston Consulting Group) με ανάθεση του Ιδρύματος, εκτιμά ότι το έργο θα προσφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα οφέλη:

  • Ετήσια απασχόληση 1.500- 2.400 ατόμων στην κατασκευή του Κέντρου
  • 1 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων κατασκευαστικών δαπανών.
  • 160 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει σε ετήσια βάση η λειτουργία του Κέντρου στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής.
  • Η δημιουργία του Πάρκου θα διπλασιάσει τους χώρους πρασίνου στους γειτονικούς δήμους, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την εξοικονόμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Η Αθήνα θα αποκτήσει ένα παγκοσμίου επιπέδου Κέντρο Πολιτισμού, καθώς και ένα χώρο συνάντησης και αστικό προορισμό – με όλη τη συνακόλουθη διεθνή αναγνώριση.
  • Η συνεχιζόμενη λειτουργία και τα προγράμματα του ΚΠΙΣΝ θα αποτελέσουν μόνιμο οικονομικό και πολιτιστικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα.

 «Όπως με κάθε στάδιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι και τώρα, εξετάσαμε προσεκτικά και αξιολογήσαμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις υποψήφιες κατασκευαστικές εταιρίες. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τη διαδικασία επιλογής του κοινοπρακτικού σχήματος και ανυπομονούμε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του έργου, το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι εθνικής σημασίας. Αποτελεί μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες και όχι μόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Μακέτα του Κέντρου Πολιτισμού.