Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Οκτωβρίου 2012


Η χθεσινή απαγωγή τριών αστυνομικών από τις κατοχικές αρχές εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή Λουρουτζίνας, η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2013, η 52η επέτειος ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δήλωση των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Προειδοποίηση για τσουνάμι…» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τις αντιπροτάσεις της τρόικας ενώ την Παρασκευή θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί σε κοινή σύσκεψη. Σε άλλο θέμα γράφει πως την εκτίμηση ότι οι δυο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αφού αυτό μπορεί να χρηματοδοτήσει τη λύση, φέρεται να εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από συνάντησή του με τον Ντερβίς Ερογλου. Αλλού αναφέρει πως ο καταναλωτής μπορεί μέσω της εφαρμογής Κοινωνικής Ηλεκτρισμός στη Facebook να συγκρίνει την κατανάλωσή του με τους φίλους του.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Με θηλιά στον λαιμό χιλιάδες συμπολίτες μας» πως την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και εκατοντάδες επιχειρήσεις – ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης – επιβεβαιώνουν τα στοιχεία και οι αριθμοί. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή 52η επέτειο για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο των εορτασμών τη Λευκωσία όπου θα πραγματοποιηθεί και φέτος η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως αποτρεπτικό είναι το επιτόκιο για δάνειο από τη Ρωσία αφού ενώ ο Μηχανισμός δανείζει με 3%  η Ρωσία δανείζει με επιτόκιο 4,5%.«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κρίσιμες επαφές για οικονομία» αναφέρει πως εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για την οικονομία με επίκεντρο τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2013, ο οποίος σε πρώτη φάση δεν θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων μνημονιακού χαρακτήρα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή προκλητική ενέργεια των αρχών του ψευδοκράτους να απαγάγουν εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Λουρουτζίνας, τριών αστυνομικών της τροχαίας Λευκωσίας. Επίσης αναφέρει πως ποσό 123 χιλιάδων ευρώ ετησίως που διατίθεται σήμερα σε ενοίκια για σκοπούς κάλυψης των αναγκών του προσωπικού του Συμβουλίου Αμπελοοινικών προϊόντων στη Λεμεσό αναμένεται να εξοικονομηθεί σε περίπτωση που μετεγκατασταθεί σε κτήριο του Τμήματος Γεωργίας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Δεν θα ακυρωθεί το κοινωνικό κράτος» αναφέρει πως την ξεκάθαρη δέσμευση για ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής κρίσης υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο διάγγελμά του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο ηγέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Χριστόφια στο συνέδριο του PES και εξήραν την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως το ΑΚΕΛ φιλοξενεί στη Λευκωσία από αύριο το άτυπο συνέδριο της Ομάδας της Αριστεράς.(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)