Κυπριακός Τύπος, 2 Οκτωβρίου 2012

1. Συνεχίζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη συζήτηση του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) (Τροποποιητικός) Νόμο του 2012, με στόχο την καταβολή από όλους τους κρατικούς αξιωματούχους ποσοστού 6,8% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών τους για σκοπούς διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων συνταξιοδότησής τους.

2.Το πακέτο οικονομικών μέτρων που θα προτείνει η Κυβέρνηση σε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, αλλά και στην Τρόικα, θα ολοκληρωθεί σε νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ορίσθηκε την Τετάρτη στις 20.30, ώστε τα μέτρα να παρουσιαστούν στα κόμματα την Παρασκευή στις 17.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.

3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν για άμεση απελευθέρωση των τριών αστυνομικών της Τροχαίας Λευκωσίας, που συνελήφθηκαν παράνομα από τις κατοχικές δυνάμεις, στη νεκρή ζώνη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης αυτοκινήτου με τ/κ πινακίδες κυκλοφορίας. Οι τρεις παρέμειναν υπό κράτηση για άλλη μια μέρα κατόπιν απόφασης χθες “δικαστηρίου” στα κατεχόμενα και αναμένεται να παραπεμφθούν σήμερα ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου του ψευδοκράτους.

4. Επαφές στην Αθήνα θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί στις 12:00 με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και στις 13:00 με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.Επίσης, στις 20:00 θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Γεωργίου με τίτλο “Η Κύπρος στους δρόμους της ελληνικής οικουμενικότητας”, στο Σπίτι της Κύπρου.

5. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, με πολιτικά μέσα ασφαλώς, για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση,στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 52ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

6. Μήνυμα για αταλάντευτο και ανυποχώρητο αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας έστειλε από την στρατιωτική παρέλαση και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

7. Τη βεβαιότητα ότι «ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να σταθούμε και πάλι όρθιοι στα πόδια μας», εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Παναγιωτόπουλος, αρκεί, όπως είπε«να μην πάψουμε να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στα θέματα εθνικής ασφάλειας του απανταχού Ελληνισμού».

8. Συγχαρητήριο μήνυμα για την 52η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

9. Στο 11,7% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Αύγουστο, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat

10. Με 121 επιτυχίες στους 125 δίσκους του κανονικού αγώνα και23/25 στον τελικό, ο πρωταθλητής του σκητ Γιώργος Αχιλλέως εξασφάλισε τελικά την πέμπτη θέση στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής.