Σε μείωση ωρών και ημερών εργασίας προχωρούν οι επιχειρήσεις

Η μείωση ωραρίου ή ημερών εργασίας παραμένει ο προσφορότερος τρόπος μείωσης του εργασιακού κόστους των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι μειώσεις μισθών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίτης έρευνας HR Pulse, η οποία παρουσίασε τις εξελίξεις στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, κατά το β΄ τρίμηνο του 2012.

Πρόκειται για μία τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα, που καταγράφει άμεσα τον παλμό και τις εξελίξεις σε έναν ζωτικό χώρο, όπως αυτόν της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, που αλλάζει ραγδαία.
«Παρόλο που συνεχίζονται οι αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, εμφανίζονται κάποια στοιχεία σταθεροποίησης στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως είναι η εκπαίδευση και το ενδιαφέρον των εταιρειών για πιο σύγχρονη και οικονομική διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων HR», επισημαίνεται στην έρευνα της Icap People Solutions.
Κάποια από τα ενδεικτικά ευρήματα είναι χαρακτηριστικά:
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διατηρεί ή και αυξάνει τη δαπάνη για την Εκπαίδευση, ιδίως αυτήν που σχετίζεται άμεσα με την εργασία.
Συνεχίζεται το ενδιαφέρον χρήσης τεχνολογιών HR για μία πιο σύγχρονη και οικονομική διαχείριση.
Η ατομική απόδοση και η απόδοση του τμήματος παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο πλέον και στους τομείς Παραγωγής (εκτός από τον παραδοσιακό τομέα πωλήσεων).
Πολλαπλασιάζονται οι εσωτερικές έρευνες ικανοποίησης των εργαζομένων.
Από τις επιχειρήσεις, που απάντησαν στην τρίτη έρευνα HR Pulse, το 58% είναι ελληνικές, το 42% είναι διεθνείς, το 48% έχουν τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, το 53% έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους, το 30% είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, το 21% εμπορικές, το 9% χρηματοοικονομικές, το 18% φαρμακοβιομηχανίες, το 15% fmcg και το 6% τεχνολογικές και λοιπές.

NewsIt.gr