Η ΓΓΑΕ να δώσει όλα τα οικονομικά στοιχεία για το ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θα σταθούμε σε ένα σημείο, από τα πολλά που γεννούν ερωτήματα, της εξωδίκου απαντήσεως του Συντονιστή Αφρικής Εγγυς και Άπω Ανατολής κ. Χάρη Γκουβέλη προς τον δημοσιογράφο κ. Γρ. Καποκάκη. Στον ισχυρισμό του ότι  έβαλε από την τσέπη του 170.000, περίπου, ευρώ για λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειάς του τα τελευταία χρόνια.

Είναι το σημείο, ε. Λέει εκεί ο κ. Γκουβέλης:

«ε) Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έχει εκταμιευθεί μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης σ’αυτό και της τελευταίας δόσεως που εκταμιεύθηκε στα τέλη Αυγούστου 2012, από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού στο Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Αφρικής – Εγγύς/Μέσης Ανατολής για τις χρονιές 2007, 2008, 2009, 2010 και μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2011 είναι 437.000 ευρώ και όχι οι 800.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεστε εσείς. (Σημ. συντ: ο κ. Καποκάκης). Αυτό το ποσό περιλαμβάνει την χρηματοδότηση για τις Συνελεύσεις του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου, τις Περιφερειακές Συνελεύσεις και τις Περιφερειακές Συνελεύσεις Νεολαίας, που έγιναν στην Αθήνα, στο Αμάν, στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Αλεξάνδρεια. Μέχρι σήμερα οι απολογισμοί και τα δικαιολογητικά έγγραφα για το ποσό των 616.000 ευρώ σε έξοδα, που υπήρχαν στην περίοδο που αμφισβητείται, έχουν υποβληθεί στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Όσον αφορά το θέμα αυτό, το έλλειμμα των 179.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το υπόλοιπο του 2006 της προηγούμενης θητείας μόνο με το ποσό των 7.431 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των (179.000 – 7.431 =) 171.569 ευρώ καλύφθηκε χρηματικώς από εμένα τον ίδιο και με δικά μου κεφάλαια».

Ωραία μηλέα!

Πρώτον, υπάρχει θέμα που μόνον η ΓΓΑΕ μπορεί –και επιβάλεται- να ξεκαθαρίσει. Το ακριβές ύψος της επιχορήγησης που έλαβε η Περιφέρεια Αφρικής. Διότι άλλο 437.000  χιλιάδες ευρώ και άλλο 800.000 χιλιάδες ευρώ. Εδώ η σιωπή σίγουρα μοιάζει, αλλά δεν είναι χρυσός…

Δεύτερο, ας λάβουμε ως υπόθεση εργασίας το ποσόν που ισχυρίζεται ο κ. Γκουβέλης. Επίσης ας δεχθούμε καλοπίστως και τον ισχυρισμό του ότι τα συνολικά έξοδα που δικαιολόγησε με δικαιολογητικά έγγραφα ήταν 616.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι –αφού μιλάμε για εποχές που ίσχυε η επιχορήγηση του ΣΑΕ, γιατί η ΓΓΑΕ άφησε να δημιουργηθεί έλλειμμα 171.568 ευρώ σε μία μόνον Περιφέρεια του ΣΑΕ; Υπήρχε έλλειμμα και σε άλλες Περιφέρειες; Πόσο ήταν το συνολικό έλλειμμα; Και, εν πάσει περιπτώση, μήπως είχαμε έκτοτε πτωχεύσει ως χώρα και δεν το γνωρίζαμε;

Τρίτο, και άλλα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ έχουν ισχυριστεί πως έχουν βάλει χρήματα από την τσέπη τους για λειτουργικά έξοδα. Πρώτος «διδάξας» ο πρώην  πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς. Διέθεσε –έχει πει-  εξ ιδίων πόρων χρήματα για το ΣΑΕ και για τα Ιατρικά Κέντρα στη Μαύρη Θάλασσα.

Έπειτα ο Συντονιστής Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος, επίσης έχει υποστηρίξει παρόμοιο ζήτημα. Αλλά και η Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου υποστηρίζει ότι ακόμα της χρωστά η ΓΓΑΕ χρήματα από προηγούμενα έτη.

Τί ακριβώς συμβαίνει;

Πάλι η ΓΓΑΕ είναι υποχρεωμένη, ως η μόνη αρχή που κατέχει ολόκληρη την αλήθεια, να πει ποιοί και πόσα χρήματα διέθεσαν από την τσέπη τους για το ΣΑΕ, εάν θα τους τα δώσει και πότε.

Θέλουμε την πλήρη αλήθεια. Για να αποδώσουμε τα εύσημα σε όσους “συνεισέφεραν”;  Κάποιοι ίσως πουν,  ναι. Για τον γράφοντα, όχι.

Γνώμη μας είναι ότι το ΣΑΕ ως χρηματοδοτούμενος οργανισμός-θεσμός όφειλε να έχει διάφανο ταμείο. Η χορηγείες δίνονταν –τουλάχιστον έτσι έπρεπε να γίνεται- με βάσει προϋπολογισμούς και απολογισμούς. Γιατί, λοιπόν, υπήρχε έλλειμμα; Ελέχθηκαν ποτέ οι συντονιστές γι αυτό;

Σε ποιά οικονομική σχολή διδάσκουν ότι σε μία εταιρεία μπορεί ο ιδιοκτήτης να βγάζει και να βάζει από την τσέπη του λεφτά στο ταμείο;  Και εμείς σήμερα πού και πώς θα βρούμε άκρη ποιός έβαλε και ποιός έβγαλε λεφτά από τον λειψό, έτσι κι αλλιώς κουρβανά; Και πάλι θα φταίνε οι δημοσιογράφοι που «διογκώνουν» τα πράγματα, που γράφουν “ψέματα” κλπ.κλπ;

Η σιωπή, πλέον είναι συνενοχή. Δεν υπάρχει απόρρητο στους ισολογισμούς του ΣΑΕ. Αυτό είναι εφεύρημα. Αν οι ορκωτοί λογιστές τα βρήκαν όλα εντάξει, να μας το πεί η ΓΓΑΕ. Αν όχι, πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Και φυσικά τότε τα περί δήθεν απορρήτου θα πάνε περίπατο.

Πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη οικονομικά στοιχεία όλων των ετών. Επίσημα και όχι με διαρροές που εντείνουν δεν διαλύουν την θαμπάδα. Μόνον έτσι θα πληροφορηθεί η Ομογένεια τι ακριβώς γινότανε πίσω από την πλάτη της όλα αυτά τα χρόνια.

Για να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Όχι να πέφτει η υποψία επί δικαίων και αδίκων. Αν αυτό δεν γίνει, συγγνώμη, αλλά είναι δυνατόν να φαντάζεται κανείς ότι μπορούμε τάχα να δημιουργήσουμε νέο –και μάλιστα καλύτερο!- ΣΑΕ;

Η “ομπρέλα” θα κουκουλώσει, δεν θα ενώσει…