Ποιούς καίνε οι λίστες μεγαλοκαταθετών

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το ζήτημα για την περιβόητη λίστα με ονόματα μεγαλοκαταθετών που παρέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνουκαι η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γρηγόρη Πεπόνη.

Σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε τη λίστα σε δύο USB στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο φάκελος χωρίς να ανοιχθεί, όπως λένε οι πληροφορίες, εστάλη αμέσως στη Δίωξη Οικονομικομικού Εγκλήματος. Ο επικεφαλής του Σώματος, Στέλιος Στασινόπουλος την παρέδωσε στον οικονομικό ισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη.
Μετά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε (ψευδώς) στη Βουλή ότι δεν υπάρχει ενώ η λίστα βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών, αυξάνονται αυτοί που ζητούν να οδηγηθεί άμεσα ο πρώην υπουργός Οικονομικών στον Εισαγγελέα για να καταθέσει.
«Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στον Εισαγγελέα για την «λίστα Λαγκάρντ» που κατείχε στα χέρια του και δήλωνε ψευδώς στη Βουλή ότι δεν υπάρχει». Αυτό ζήτησε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελληνων Χρήστος Ζώης ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση από το βήμα της Βουλής στον πρώην υπουργό Οικονομικών τονίζοντας ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να κληθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας, όχι μόνο παράνομης, αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες», επεσήμανε.
Εξάλλου αυτό ζήτησε χθες και από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου η οποία μάλιστα τόνισε ότι θα ζητήσει η ίδια αντίγραφο από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών καταθέτει αυτή την ώρα ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη για την εξαφανισμένη εδώ και τριετία λίστα ελλήνων μεγαλοκαταθετών εν δυνάμει φοροφυγάδων που είχε παραδόσει η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επικεφαλής σήμερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
ΕΥΠ: Δεν υπάρχει λίστα
Την ίδια ώρα ο Διοικητης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεόδωρος Δραβίλλας σχολιάζοντας τα σημερινά δημοσιεύματα για το θέμα της λίστας, δήλωσε ότι «ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν», ξεκαθάρισε ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρος Δραβίλλας.
Θέμα νομιμότητας της λίστας θέτουν Βενιζέλος και Διώτης
Ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της περίφημης λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία θέτει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης! «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ’ ον τρόπο μπορεί» δήλωσε στον Βήμα 99,5.
Πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε τη λίστα στα χέρια της κυβέρνησης. Σε δήλωση που παραχώρησε νωρίτερα τόνισε ότι το ζήτημα της λίστας θα εκθέσει διεθνώς την Ελλάδα και θα ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων. Μάλιστα και ο ίδιος θέτει ζήτημα νομιμότητας των εν λόγω αρχείων!
«Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Ιπποκράτου διευκρινίζουν ότι το φλασάκι υπήρχε στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ σημειώνουν ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με την οποίο διαχειρίστηκαν την «λίστα Λαγκάρντ» με τους φοροφυγάδες , οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

«Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Πηγή: Newpost.gr