Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη “Χρυσή Αυγή” στη Νέα Υόρκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο χώρο της Ομογένειας της Νέας Υόρκης, προκάλεσε αντιδράσεις, εντός και εκτός της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ομογενειακοί φορείς, όπως η ΑΧΕΠΑ, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την ιδεολογία και τις ενέργειες των μελών της Χρυσής Αυγής. Επίσης, στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “επικίνδυνο φαινόμενο”.

Στο μεταξύ, το κλίμα της ανησυχίας για την απόπειρα “επέκτασης” του φαινομένου και στην ελληνική Ομογένεια της Νέας Υόρκης φαίνεται να απασχολεί και τους βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο ιδιαίτερα τους μετέχοντες στη σύνθεση της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό στους οποίους και έχει μεταφερθεί το κλίμα ανησυχίας των ομογενών. Δέκτης σχετικών αναφορών έγινε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΡΗΡ  και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κών., Τσιάρας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολυήμερης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κων. Τσιάρας.

Κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη (όπου συνόδευσε και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλο) του διατυπώθηκαν  μικρές αναφορές επί του θέματος, “όχι έντονες”, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, γεγονός που αν και καταγράφτηκε,  δεν προξένησε ιδιαίτερη ανησυχία στο ΥΠΕΞ. Σε συνδυασμό, μάλιστα με το γενικότερο κλίμα συνεργασίας και προσφοράς που συνάντησε ο κ. Τσιάρας στην Νέα Υόρκη από τους τοπικούς ομογενειακούς παράγοντες, το κλίμα της επίσκεψης διατηρήθηκε θετικό.

Ο κ. Υφυπουργός, ο οποίος κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι θα προωθηθούν οι αλλαγές στο ΣΑΕ, είχε αναταλλαγή απόψεων με πολλούς ομογενείς και επέστρεψε “με νέες ιδέες και πολλές καινούργιες προτάσεις” ενώ θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με την ομογένεια και στην Αθήνα όπου δέχεται όλους όσους του ζητούν να τον συνατήσουν.

ΟΙ ΝΥΤ

Ωστόσο, η μικρή αναφορά ομογενών στα της παρουσίας της “Χρυσής Αυγής” στην Νέα Υόρκη, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα. Για παράδειγμα, η έγκυρη εφημερίδα “Νιου Γιορκ Τάιμς”, σε δημοσίευμά της την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε ότι η “ακροδεξιά οργάνωση”, όπως επισήμανε, άνοιξε πρόσφατα γραφείο στη Νέα Υόρκη, ανακοινώνοντας την παρουσία της μέσω Διαδικτύου.
Σύμφωνα, όμως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Χρυσή Αυγή δεν φαίνεται να λειτουργεί δικό της γραφείο στην Αστόρια. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες με μέλη της Χρυσής Αυγής  μάλλον έχει παρθεί από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια.

Το γεγονός προκάλεσε απορία με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει “καμία συνεργασία” με την Χρυσή Αυγή και ότι το οίκημά της, το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, “δεν χρησιμοποιείται” από τη Χρυσή Αυγή.
Ακόμη, η Αριστερή Κίνηση Νέας Υόρκης με ανακοίνωσή της εκφράζει την “έντονη αποδοκιμασία” των μελών της για την εγκατάσταση συνδέσμου και την έναρξη δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, σημειώνοντας επίσης ότι “η Χρυσή Αυγή λυμαίνεται την ανέχεια και την απόγνωση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, με απώτερο σκοπό τη συλλογή ψήφων και οπαδών”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως δημοσίευσε πρόσφατα η ΡΗΡ (https://www.panhellenicpost.com/archives/21970) η ΑΧΕΠΑ με μία έντονη ανάκοινωση είχε εκφράσει την “έντονη ανησυχία της” για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, ενώ στην σχετική ανακοίνωση ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζον Γροσσομανίδης, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων και ότι : «Η ΑΧΕΠΑ η  οποία ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια στις ΗΠΑ για να προστατεύσει τους έλληνες μετανάστες από το ρατσισμό και τις διακρίσεις που γίνονταν σε βάρος τους, ανησυχεί ιδιαιτέρως για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες». 

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Γροσομανίδης με τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Μωσαϊδη (αριστερά).

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Γροσσομανίδης είχε απορρίψει  με τον εντονότερο δυνατό τρόπο την ίδρυση παραρτήματος του «Νέο-Ναζιστικού Κόμματος», όπως το χαρακτηρίζει, «Χρυσή Αυγή» στην Νέα Υόρκη. «Ο φασισμός δεν έχει καμία θέση στις ΗΠΑ» είχε αναφέρει ο Τζον Γροσσομανίδης και συνεχίζε λέγοντας ότι πολλοί ελληνοαμερικανοί και μέλη της ΑΧΕΠΑ πολέμησαν και θυσίασαν την ζωή τους για την ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων που είχαν καταλάβει την Ελλάδα κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.