Πρόταση της Εθνικής για εξαγορά της Eurobank – Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τραπεζικό “γίγαντα” στα Βαλκάνια

– Πλέον με τη συγχώνευση το ποσοστό συμμετοχής τους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι στο 12% – Στη χώρα δημιουργούνται τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι – Συνολικό ενεργητικό των δύο τραπεζών είναι τα 2,25 δισ. ευρώ – Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με περίπου 18.835 εργαζόμενους

Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε αργά σήμερα το βράδυ η Εθνική Τράπεζα.
Με τη συγχώνευση όμως των δύο τραπεζών ανοίγει και ο δρόμος για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η Εθνική κατέχει το 6%, 6% η Eurobank, άρα και οι δύο μαζί έχουν το 12% και πλέον έχουν το προβάδισμα για την απόκτηση του Τ.Τ.
Οι εξελίξεις και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών επιταχύνθηκαν μετά την επιλογή της Alpha Bank από την Credit Agricole για την Εμπορική, ενώ μία τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως έχει και τις ευχές του Μεγάρου Μαξίμου.
Με αυτό το νέο τραπεζικό σχήμα, φαίνεται πως ο χάρτης της χώρας αλλάζει για πάντα, καθώς πλέον θα υπάρχουν τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι. Ο όμιλος της Alpha Bank με την Εμπορική, ο όμιλος Πειραιώς με την Αγροτική και πλέον ο νέος τραπεζικός οργανισμός Εθνικής και Eurobank.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9δις ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στην χώρα μας, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 170 έτη ζωής, Ιδρύθηκε το 1841 ως εμπορική τράπεζα και μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 είχε το εκδοτικό προνόμιο. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την ίδρυσή του το 1880.
Το 1953, η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την «Τράπεζα Αθηνών», που είχε ιδρυθεί το 1893. Μέσα στο 1998, η Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της θυγατρικής της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.» και της «Εθνική Στεγαστική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης. Στα τέλη του 2002, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της θυγατρικής της “Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ”.
Σήμερα, με δίκτυό που αριθμεί άνω των 520 καταστημάτων και 1.383 ΑΤΜs, καλύπτει ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας. Παράλληλα, αναπτύσσει εναλλακτικά δίκτυα πώλησης των προϊόντων της, όπως οι υπηρεσίες Μobile και Internet Banking. Σήμερα, μετά τις πρόσφατες εξαγορές στο χώρο της ΝA Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου, το Δίκτυο της Τράπεζας στο εξωτερικό περιλαμβάνει 1.131 μονάδες (στοιχεία 31.03.2012). Οι λογαριασμοί καταθέσεων που υπάρχουν στην τράπεζα ξεπερνούν τα εννέα εκατομμύρια και άνω του ενάμιση εκατομμυρίου λογαριασμοί χορηγήσεων.
Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η Τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους, Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση ξεκινάει μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων ταυτόχρονα με την αυτόνομη ανάπτυξη του δικτύου της. Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος. Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank – Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA. Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH, μητρική της Eurobank, εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας
Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank – Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη. Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση την Τέλεσις Επενδύσεων, η οποία προηγουμένως είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει την Δωρική Τράπεζα. Σήμερα η Eurobank διαθέτει δίκτυο 400 περίπου καταστημάτων στην χώρα μας.

NewsIt.gr