Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, για νέες επιχειρήσεις το 2012;

Δείτε τις 10 επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να αντέξουν στη κρίση.

Ποιες είναι οι ιδέες αυτές, που στηρίζονται σε πραγματικές ανάγκες και σε  παγκόσμιες τάσεις, οι οποίες ενισχύονται ραγδαία; Πώς Μπορεί να βρει κάποιος  κάτι που να ταιριάζει στα  πρώτα επιχειρηματικά βήματα;

Μια καλή ιδέα είναι, ανεξάρτητα από τον κλάδο, με τον οποίο έχει ασχοληθεί  ένας επιχειρηματίας, να αφουγκραστεί το γίγνεσθαι, σε εθνικό  και διεθνές επίπεδο και να το εφαρμόσει πάνω στο δικό του προϊόν. Και αν μπορεί  να «γεννήσει» καινούργιες ιδέες και προτάσεις, τότε η εξέλιξη είναι σίγουρη.

«Το προς τα πού πηγαίνει η παγκόσμια τάση στον κλάδο κάθε επιχείρησης, ή στις πρώτες ύλες, ή στις καταναλωτικές συνήθειες  που διαμορφώνονται σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, θα έπρεπε να είναι το νούμερο  ένα ζητούμενο για κάθε επαγγελματία», υποστηρίζει ο κ. Μπάμπης Φιλαδαρλής, δ/νων  σύμβουλος της Global Greece.

«Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται, οι εξελίξεις στον  κάθε κλάδο, είναι αναγκαία συνθήκη για το καλό κάθε επιχείρησης», συμπληρώνει ο  κ. Φιλαδαρλής. H μετάβαση σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, η μεταμόρφωση της  οικονομίας και της κοινωνίας μας, είναι η μάχη που θα δοθεί σε όλα τα μέτωπα και  σε όλα τα επίπεδα. Ποιες είναι οι προτάσεις και οι τάσεις που θα «παίξουν» το 2012;

Επιστροφή στο Χωριό – Τοπικά Προϊόντα

Με την απόλυση συμβασιούχων, την αύξηση της ανεργίας και την καθυστέρηση νέων επενδύσεων, εμφανίζεται ήδη επιστροφή πολλών ανθρώπων -εξειδικευμένων επαγγελματιών- στα χωριά τους. Εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία, τις  διασυνδέσεις αλλά και τις εμπειρίες, που απέκτησαν, μπορούν να δημιουργήσουν  ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, βασισμένες στα τοπικά προϊόντα, αλλά και τις  υπηρεσίες, που τόσο έχει ανάγκη η ύπαιθρος.

Η τάση για επιστροφή στα φυσικά προϊόντα, στις παραδοσιακές συνταγές της  γιαγιάς και στην αυξανόμενη μέριμνα για το περιβάλλον, θα σταθούν σύμμαχοι στις  νέες αυτές προσπάθειες.

Cloud Computing To 2012 θα είναι η χρονιά, που πολύ περισσότερες  επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες, θα χρησιμοποιούν τις εφαρμογές και τις  δυνατότητες αποθήκευσης αρχείων στο «σύννεφο». Οι προοπτικές είναι τεράστιες, οι  εφαρμογές μόλις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Και όλο και περισσότερο, ξεκινώντας από τους νέους και τις «κινητές» εφαρμογές, αλλά και τις επιχειρήσεις  που βλέπουν μπροστά, θα χρησιμοποιείται το «σύννεφο».

Εκπτωτικά Καταστήματα Το 2012 προβλέπεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα  συνεχίσει να βρίσκεται σε κρίση. Οι καταναλωτές θα είναι περισσότερο  συντηρητικοί, και θα ψάχνουν για ευκαιρίες είτε σε λαϊκές αγορές είτε σε  περιφερειακά καταστήματα είτε σε αλυσίδες εκπτωτικών καταστημάτων και stock  houses. Υπάρχουν και στην Ελλάδα εταιρείες franchising, που διαθέτουν επώνυμα  καταστήματα με εκπτωτικά ή φτηνά προϊόντα κάθε είδους. Και θα γίνουν  περισσότερες.

Υπηρεσίες καθαριότητας και επισκευής Ανεξάρτητα από την οικονομική  κατάσταση του καθενός, όλα λερώνουν, αργά ή γρήγορα, λεκιάζουν, και χρειάζονται  επαγγελματική φροντίδα. Και όσο τα χρήματα για εξόδους μειώνονται, τόσο η  ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι θα τραβάει μέρος του προϋπολογισμού μας. Το ίδιο  ισχύει και για βιομηχανικά κτίρια ή χώρους γραφείων. Οι τσαγκάρηδες, οι  μοδίστρες, οι μαραγκοί, οι ταπετσέρηδες κ.ά., θα γνωρίσουν και πάλι μέρες δόξας.

Διαχείριση υδάτινων πόρων «Το νερό είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος», λένε  οι ειδήμονες. Όσο ελαττώνονται τα αποθέματα, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται. Και τόσο  πιο αναγκαίες είναι οι υπηρεσίες, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες που θα μας  βοηθήσουν να το εξοικονομήσουμε. Από συστήματα που εντοπίζουν αυτόματα διαρροές  μέχρι κατασκευή αυτοποτιζόμενων κήπων, μίνι συστήματα αφαλάτωσης ή τεχνολογίες  καθαρισμού και χρήσης αποβλήτων.

Σκούτερ και ποδήλατα Οικονομία στη μετακίνηση και προστασία του  περιβάλλοντος, «δύο σε ένα», επιδιώκουμε οι περισσότεροι. Και, ως προς τα  ποδήλατα, προσθέτουμε και τη δωρεάν γυμναστική. Πωλήσεις, ενοικιάσεις, συντηρήσεις, βαφή ή ανανέωση εμφάνισης, ανταλλακτικά, φύλαξη, είναι μερικές μόνο  από τις επιχειρηματικές ιδέες που σχετίζονται με τα σκούτερ και τα ποδήλατα. Νέες μορφές με ηλεκτροκινητήρες ή μεικτή χρήση θα ζητούνται όλο και περισσότερο.

Κήποι για μικρούς χώρους Η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ποιότητα και  τις τιμές των βασικών τροφίμων, μεταφράζεται σε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων, που θέλουν να καλλιεργούν κάποια τρόφιμα, όπου κι αν ζουν. Μικρά θερμοκήπια, οικολογικά παρασιτοκτόνα, μικρές ποικιλίες φυτών με βασικά βότανα ή λαχανικά, κατασκευή και συντήρηση μικρών οικιακών λαχανόκηπων, κατασκευές παρτεριών για  σχετική χρήση σε μπαλκόνια ή ταράτσες.

Φροντίδα ηλικιωμένων Η ανάγκη για φροντίδα/εξυπηρέτηση ηλικιωμένων είναι  ένα από τα αποτελέσματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Όταν το ζευγάρι πρέπει να  δουλεύει, κάποιος πρέπει να φροντίζει τους μεγαλύτερους. Από απλές υπηρεσίες  νοσοκόμων, έως φροντίδα για το φαγητό, τα ρούχα, τις υπηρεσίες delivery των  σούπερ μάρκετ, το καθάρισμα του σπιτιού έως το άνοιγμα του δικού σας «σπιτιού  φροντίδας ηλικιωμένων» υπάρχουν δεκάδες εξειδικευμένες ανάγκες που ζητούν  λύσεις.

Εξοικονόμηση ενέργειας Το κόστος ζωής και ο περιορισμός των εσόδων οδηγούν  στην αναζήτηση οικονομικότερων λύσεων, ξεκινώντας από τη θέρμανση και τη  μετακίνηση. Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας, ενός ηλιόθερμου ή ενός  πράσινου κλιματιστικού στο σπίτι, όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα, μακροπρόθεσμα, αλλά σας δίνει και επιστροφές ή μείωση φόρων. Τα ηλεκτρικά ή τα υβριδικά  αυτοκίνητα είναι οι απλούστερες λύσεις για την εξοικονόμηση καυσίμων. Οι μικρές  επιχειρήσεις, που κάνουν τις εγκαταστάσεις, τη ρύθμιση ή τη συντήρηση τέτοιων  προϊόντων, σίγουρα θα αναπτυχθούν.

Cocooning και ανακαινίσεις χώρων Όσο οι έξοδοι θα περιορίζονται, τόσο οι  προσκλήσεις για παρέα στο σπίτι θα αυξάνουν. Όσο η ζωή δυσκολεύει, τόσο το  ενδιαφέρον για ποιότητα ζωής στο σπίτι θα αυξάνει. Χιλιάδες προϊόντα, χρηστικά  εργαλεία, διακοσμητικά στοιχεία, συναρμολογήσεις και κατασκευές συνδέονται με  την ανθρώπινη αυτή ανάγκη. Το στιλ, τα χρώματα, η επιθυμία για χώρους ζεστούς, ασφαλείς και όμορφους, για λίγες ώρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς, ξαναμπαίνουν στη  ζωή μας. Οι μεγαλύτερες ανακαινίσεις αναμένεται να γίνουν στα μπάνια και στις  κουζίνες.

Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/12/epixeirisi-ependyseis-2012/#ixzz28So3CaO9