Επιδημία μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ από ενέσεις μολυσμένες με μούχλα

Ενέσεις στεροειδών μολυσμένες με σπόρια μούχλας, οι οποίες χορηγήθηκαν απευθείας στη σπονδυλική στήλη ασθενών για τη θεραπεία πόνων στην μέση, είναι η αιτία της ασυνήθιστης επιδημίας μηνιγγίτιδας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αρμόδιοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με όσους υποβλήθηκαν στη θεραπεία αυτή σε 23 πολιτείες, ώστε να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα.
Οι ενέσεις διαπιστώθηκε ότι περιείχαν σπόρια του μύκητα Aspergillus, ένα είδος μούχλας που υπάρχει παντού στη φύση, όπως για παράδειγμα στα μουχλιασμένα φαγητά, καθώς και σπόρια του μύκητα Exserohilum, ο οποίος αναπτύσσεται σε νεκρά φύλλα και ξύλα.
Τα σπόρια των μυκήτων υπάρχουν παντού και είναι συστατικό της σκόνης στα σπίτια. Σπάνια προκαλούν προβλήματα, κυρίως σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Φαίνεται ότι η χορήγηση με ένεση απευθείας στη σπονδυλική στήλη επέτρεψε στους μύκητες να φτάσουν τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν μόλυνση της μεμβράνης που τον περιβάλλει. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ένας μύκητας.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η περίοδος επώασης είναι αρκετά μεγάλη και για το λόγο αυτό πρέπει να εξεταστούν όλοι όσοι πήραν το συγκεκριμένο φάρμακο από την 1η Ιουλίου, προκειμένου να υποβληθούν αν χρειαστεί σε θεραπεία με μυκητοκτόνα.
Τα περισσότερα κρούσματα (29) εντοπίστηκαν στο Τενεσί, όπου τρεις άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι γιατροί που χορηγούσαν τις συγκεκριμένες ενέσεις στεροειδών δεν υπήρχε τρόπος να διαπιστώσουν το πρόβλημα.
Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές εντόπισαν τους μολυσματικούς παράγοντες σε δείγμα του φαρμάκου που παρασκευάζεται από την εταιρία New England Compounding Center με έδρα τη Μασαχουσέτη. Η εταιρία απέσυρε τα όλα της τα προϊόντα και διέκοψε τη λειτουργία της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό