Εξαγωγή βιολογικών προϊόντων στην Γερμανία

Μεγάλα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών υπάρχουν στον τομέα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων προς τη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο, χάρη στην αυξητική τάση της γερμανικής και παγκόσμιας ζήτησής τους.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ημερίδα με θέμα: «Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο χώρο των Λουτρών Λαγκαδά, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την δημιουργία Ελληνογερμανικού Δικτύου Δήμων – Περιφερειών και Πολιτών, ο διευθύνων σύμβουλος της «Naturland», η οποία εκπροσωπεί 5000 βιοκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο, κ. Steffen Resse.

 Όπως είπε ο κ. Resse, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011, ποσό το οποίο αναμένεται αυξημένο κατά 10% μέσα στο 2012 και με αυξητική τάση κατά το ίδιο ποσοστό και για το 2013. Η Γερμανία εισάγει το 40% της εγχώριας κατανάλωσής της σε βιολογικά προϊόντα από όλο τον κόσμο (το 60% καλύπτεται από εγχώριες παραγωγές).

Η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα στις εξαγωγές βιολογικών προς τη Γερμανία, με την Ιταλία και την Ισπανία να προηγούνται, ενώ υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ελληνικών εξαγωγών για λάδια, κρασιά και άλλα βιολογικά προϊόντα.   «Η παγκόσμια αγορά βιολογικών προϊόντων θα έχει μέσα στο 2012 μια αύξηση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων διατροφής κατά 5%. Η παγκόσμια αγορά βιολογικών ανέρχεται σε 44,5 δισ. δολάρια ετησίως και από αυτά 20 δισ. είναι η αγορά των ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Resse.