Τα Ελληνικά στο Αυστραλιανó Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και Αξιολόγησης

Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΚΟΚΑ

Από τον Neokosmos.gr

Το γραφείο μας έχει ενημερωθεί, για κάποιες εξελίξεις στο ζήτημα της διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών στο πλαίσιο του Αυστραλιανού Εθνικού Αναλυτικού Προγράμματος (ACARA). Όπως φαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.acara.edu.au/languages.html τα Νέα Ελληνικά θα απευθύνονται σε μαθητές που έχουν κάποιο πολιτιστικό υπόβαθρο (… to learners who have some background in the language) και θα είναι στην ίδια ομάδα μαζί με τα Αραβικά και τα Βιετναμέζικα. Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία Γλωσσών: Γαλλικά, Γερμανικά, Ινδονησιακά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Κορεάτικα και Ισπανικά που θα διδάσκονται ως δεύτερη ξένη Γλώσσα (… Pitched to second language learners). Σημειώνεται ότι τα Κορεάτικα κατάφεραν πρόσφατα, ύστερα από κάποιες ενέργειες των ενδιαφερομένων, να υπαχθούν σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, ενώ αρχικά ήταν στην κατηγορία που βρίσκονται και τα Νέα Ελληνικά.

Για το ζήτημα αυτό καλέσαμε σε παναυστραλιανή τηλεδιάσκεψη τους φορείς που εμπλέκονται στην Εκπαίδευση, στις 17 Σεπτεμβρίου και τα συμπεράσματα αυτής της επικοινωνίας αποτυπώνονται στο παρακάτω κείμενο. Αυτό απευθύνεται προς την αρμόδια υπηρεσία της ACARA και θα είναι υπογεγραμμένο από όλους όσους πήραν μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία (Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, κεντρικές Κοινότητες, Συλλόγους Εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακούς).

Η επιστολή έχει ως εξής: «Χαιρετίζουμε και επικροτούμε τη συμπερίληψη της Νέας Ελληνικής ως μία από τις γλώσσες που θα αναπτυχθούν από το Αυστραλιανóό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και Αξιολόγησης (ACARA). Ωστόσο, θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της  ACARA για την ανάπτυξη ενός επιπέδου διδασκαλίας για την ελληνική γλώσσα, (για μαθητές που διαθέτουν πολιτισμικό υπόβαθρο), για  τα έτη σπουδών έως την δεκάτη τάξη( F – 10),από το τέλος του 2013. Η πρόταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους μαθητές  και για το μέλλον της Νέας Ελληνικής στο Αυστραλιανό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Αν και θα ήταν ιδανικό να αναπτυχθούν περισσότερα από ένα επίπεδα διδασκαλίας (όπως συμβαίνει με την Κινεζική  γλώσσα), το επίπεδο διδασκαλίας που αντιπροσωπεύει καλύτερα τις τωρινές  αλλά και τις  μελλοντικές ομάδες των μαθητών μας, είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα (δηλαδή, ό,τι  ακριβώς προβλέπεται για τα Γαλλικά, Γερμανικά, Ινδονησιακά, Ιταλικά, ιαπωνικά, Κορεατικά και Ισπανικά) και όχι όπως έχει προταθεί, μόνο για μαθητές που διαθέτουν  το ανάλογο πολιτισμικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το 44,8% από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι «ελληνικής καταγωγής», ήταν δεύτερης γενιάς Αυστραλοί και το 24,3% ήταν τρίτης γενιάς. Αντανακλώντας τη μεταβαλλόμενη φύση της κοινότητάς μας, το 26,2% ανέφερε, επίσης, «άλλη καταγωγή». Με άλλα λόγια, αν και η πολιτιστική παράδοση εντός της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας παραμένει ισχυρή, τα αγγλικά είναι η κυρίαρχη γλώσσα ανάμεσα σε μαθητές που διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η διδασκαλία των Γλωσσών,  όπως τονίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ένας από τους βασικούς τομείς μάθησης και βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πνεύμα και το σκεπτικό  αυτό η ανάπτυξη της ελληνικής ως  δεύτερης γλώσσας θα μπορέσει να: • Ενεργοποιήσει όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό και γλωσσικό υπόβαθρό τους να συμμετάσχουν στην εκμάθηση της Νέας Ελληνικής, αν το επιλέξουν. Στο πλαίσιο αυτό, η αξία της Νέας Ελληνικής θα αποτελέσει επιπλέον εφόδιο για όλους τους μαθητές της Αυστραλίας  που θα κατευθυνθούν στις Κλασικές  Σπουδές, Βιβλικές Σπουδές, Ιατρική και Φαρμακολογία κ.ά. • Θα αγκαλιάσει τις μελλοντικές γενιές των μαθητών που επιθυμούν να σπουδάσουν Νέα Ελληνικά, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε αυτούς  που τώρα φοιτούν. • Θα αντιμετωπίσει τη λανθασμένη, εδώ και χρόνια, αντίληψη ότι η ελληνική είναι διαθέσιμη μόνο  για τους μαθητές που μιλούν την Ελληνική στο σπίτι (και η σχετική εικόνα της γλώσσας θα είναι αντικίνητρο για τη μελέτη της γλώσσας που υπάρχει σήμερα). • Θα εξασφαλίσει το κύρος της Νέας Ελληνικής στο πλαίσιο του Αυστραλιανού Προγράμματος  Σπουδών για όλες τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές των μαθητών.

Ακολουθούν παραδείγματα που αποδεικνύουν και υποστηρίζουν τη σημασία της ανάπτυξης  της ελληνικής ως  δεύτερης γλώσσας. Βικτώρια: Το παράδειγμα της Βικτώριας είναι χαρακτηριστικό. Υπήρξε ανέκαθεν ισχυρή υποστήριξη που  έχει οδηγήσει σε εγγραφές σημαντικό αριθμό μαθητών στα προγράμματα των Νέων Ελληνικών  και μάλιστα σε περισσότερα από ένα επίπεδα. Για σημαντική μερίδα από αυτούς (και ίσως για  όλους  τους  μελλοντικούς), τα Νέα Ελληνικά είναι μια πρόσθετη δεύτερη ή νέα γλώσσα, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, πριν από την είσοδο στο σχολείο. Τα Νέα Ελληνικά, ως εκ τούτου, επί του παρόντος δεν διδάσκονται μόνο στους μαθητές που έχουν υπόβαθρο ελληνικής γλώσσας, αλλά και στους μαθητές που είναι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, που οι  γονείς γεννήθηκαν κι αυτοί στην Αυστραλία. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί μαθητές με ελληνικό όνομα που γεννήθηκαν στην Αυστραλία από γονείς που γεννήθηκαν και αυτοί επίσης εδώ, και δεν μιλούν καθόλου την ελληνική γλώσσα. Τέλος, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε ότι πάνω από το 30% των μαθητών που διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά στα κρατικά σχολεία της Βικτώριας δεν έχουν Ελληνικό  πολιτισμικό υπόβαθρο.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος Ελληνο-Αυστραλιανοί μαθητές Σχολικού έτους 2010-2011.