Ο Ελληνικός Τύπος της Κωνσταντινούπολης

Η δραστηριότητα των Ελλήνων εκδοτών και δημοσιογράφων της Πόλης από τα μέσα περίπου του 19ου αι., από την εποχή της έκδοσης των πρώτων εφημερίδων, μέχρι και τα τραγικά γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και η παράθεση των σημαντικών κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών αλλαγών που καταγράφηκαν την περίοδο αυτή (1830-1914) παρουσιάστηκε σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Διοργανώθηκε από το Σωματείο Δημοσιογράφων Τουρκίας σε συνεργασία με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η οποία εδρεύει στην Αθήνα.

Η έκθεση, που λειτουργεί αυτές τις ημέρες στους χώρους του Μουσείου Τύπου της Πόλης, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 11 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει 32 πίνακες στους οποίους εκτίθενται τα θέματα από σπάνιες εκδόσεις εφημερίδων με ελληνικούς και οθωμανικούς χαρακτήρες καθώς και προβολή σχετικού βίντεο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ξεκίνησαν με μια σύντομη ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας Ορχάν Ερίντς, του προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαο Ουζούνογλου και του εκπροσώπου των μειονοτικών βακουφίων στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων Παντελή Βίγκα.