Θέμα στους Νιου Υόρκ Τάιμς η “΄λίστα” Λαγκάρντ

Μπορεί ένα «στικάκι» να επιφέρει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα μιας χώρας; Αυτή είναι η πραγματικότητα που ταλανίζει αυτό το διάστημα την εύθραυστη  ελληνική κυβέρνηση, μία πραγματικότητα την οποία η εφημερίδα New York  Times περιγράφει με τον βαρύ χαρακτηρισμό «κωμικοτραγική». Ο λόγος φυσικά  για τη «λίστα Λαγκάρντ» με τα 2.000 ονόματα Ελλήνων που διατηρούν λογαριασμούς  σε τράπεζες της Ελβετίας.

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει χαρακτηριστικά πως όταν ο  Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και ένας από τους προκατόχους του δήλωσαν την  προηγούμενη εβδομάδα ότι η λίστα είχε χαθεί, ενώ αργότερα ένας άλλος πρώην  υπουργός οικονομικών δήλωνε ότι το είχε παραδώσει στις αρμόδιες αρχές, η ιστορία  φάνταζε σχεδόν καταγέλαστη.

Εν τω μέσω, όμως, μίας σειράς από άλλες υψηλού προφίλ έρευνες διαφθοράς που «άνοιξαν» προσφάτως το θέμα πήρε νέα πιο σκοτεινή τροπή.

Την Πέμπτη, ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών  – ο οποίος, σύμφωνα  με τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτελούσε ο ίδιος αντικείμενο έρευνας  για υπόθεση διαφθοράς – βρέθηκε νεκρός με επικρατέστερη αιτία την  αυτοκτονία.

Αυτό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας είναι μία τραγωδία με έντονα  στοιχεία κακής κωμωδίας, αναφέρουν οι New York Times, παραπέμποντας σε  φράση του παντελή Μπουκάλα από άρθρο του στην Καθημερινή και τονίζουν  ότι εκτός από τη βαθιά παθογενή σχέση μεταξύ των σοσιαλιστών και του κόμματος  του Αντώνη  Σαμαρά, η παρούσα κατάσταση αποκαλύπτει επίσης τους στενούς δεσμούς ανάμεσα  στο πολιτικό κατεστημένο και την ολιγαρχία μιας ελίτ επιχειρηματιών.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή:  New York Times: Κωμικοτραγικοί οι ελληνικοί χειρισμοί της «λίστας Λαγκάρντ» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/71318#ixzz28nEjH1xy