Έφθασε η Μέρκελ στην Αθήνα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, άρχισε! Σε λιγότερο από τρεις ώρα, το αεροσκάφος που μεταφέρει την ηγέτιδα της ισχυρότερης, αυτή την ώρα, οικονομίας της Ευρώπης θα προσγειωθεί στο ¨Ελευθέριος Βενιζέλος”, μέσα σε ένα κλοιό αστυνομικών που έχουν μετατρέψει, από το πρωϊ, την πρωτεύουσα του φωτός σε σιδηρόφρακτη πόλη. Ενθυμούμενοι, μάλιστα, άλλες εποχές, φθάσαμε στο σημείο να ξαναζήσουμε το “αποφασίζουμε και διατάσσομεν”!

Έτσι, 5.000 αστυνομικοί, 60 διμοιρίες ΜΑΤ, άνδρες ακροβολισμένοι σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της, αλλά και με την υποχρέωση να κρατήσουν μακριά της τους “αγανακτισμένους” Έλληνες  εργαζόμενους που πραγματοποιούν δύο χωριστές συγκεντρώσεις, μία στο Σύνταγμα και μία δεύτερη στην Ομόνοια, ενώ απαγορεύεται ακόμη και η διέλυση οχημάτων και πεζών στην διαδρομή Σύνταγμα-Χίλτον (φωτό), μέσα στην οποία βρίσκεται και η Γερμανική Πρεσβεία….

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφθεί πάλι την Αθήνα πριν από πέντε χρόνια. Στο μεταξύ, όμως, καθώς θεωρείται ως η κατ΄εξοχήν θιασώτης της σκληρής οικονομικής πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο ερχομός της, άρχισαν να οργανώνονται πορείες και συλλαλητήρια.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι “τι κουβαλάει μαζί της” η κυρία Μέρκελ. Πρώτος που θα το μάθει είναι ασφαλώς ο Πρωθυπουργός κ.  Αντώνης Σαμαράς ο οποίος και θα την υποδεχθεί στο αεροδρόμιο. Στις 14:15 η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Στις 16.45 η κα Μέρκελ θα μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στις 17.30 η κα Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς θα συναντηθούν με μέλη της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας και στην συνέχεια, η κα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Στο προταθέν κρίσιμο ερώτημα, τι “κουβαλάει” στην τσάντα της η κυρία Μέρκελ, η απάντηση είναι δύσκολη. Πολλά είναι τα σενάρια και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Αθήνα.

Έτσι, άλλοι θέλουν της Γερμανίδα Καγκελάριο να εξαγγέλλει ένα συνολικό πακέτο μέτρων διάσωσης των χωρών της ΕΕ από την οικονομική ύφεση, άλλοι, με γνώμονα το ότι η Ελλάδα πιέζεται χρονικά ώστε να επιτύχει εγκαίρως την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, η “αποδέσμευση” της δόσης, είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν να πει η κυρία Μέρκελ

Ωστόσο η σε πολλά επίπεδα ευρωπαϊκή -κυρίως γερμανική- δέσμευση ότι η αποδέσμευση της επόμενης δόσης θα γίνει μόνον όταν ανακοινωθεί η Έκθεση της Τρόικα και εφόσον βέβαια είναι θετική,  μάλλον καθιστά αδύναμη την εκδοχή αυτή.

Εκείνο που θεωρείται ρεαλιστικότερο, αυτή την ώρα, είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος να τοποθετηθεί ως προς μία σειρά από “ανέξοδα” ζητήματα, όπως είναι η αναγνώριση των θυσιών που έχουν γίνει και να προσφέρει στήριξη στα όσα απομένουν να γίνουν. Επίσης και η προτροπή για την ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις κλπ.

Εάν η κυρία Μέρκελ προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα, αντιμετωπίζοντας τα ελληνικά αιτήματα στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό, και ιδιαίτερα αν αναφερθεί θετικά στο ελληνικό  αίτημα για την επιμήκυνση, τότε η επίσκεψη θα μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία της τρικομματικής Κυβέρνησης.

Με στοιχεία και από NewsIt.gr – iefimerida.gr

*Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο NewsIt.gr