Παγκόσμια πρωτιά για Έλληνα μαθητή από τα Γιαννιτσά

  
Ο Μάριος Χατζηδήμου είναι μαθητής στο 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών. Πήρε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο πήρε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Πρώτευσε ανάμεσα σε 1.000.000 παιδιά έως 15 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαγωνισμός ήταν … μια επιστολική έκθεση με θέμα : «Γράψτε μια επιστολή σ΄ έναν αθλητή για να του πείτε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μέσα σε 800 λέξεις». Ο φορέας που το οργάνωσε ήταν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και μετά, αφού μεταφράστηκε στα αγγλικά, στάλθηκε στην Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.

Ο Μάριος, περιέγραψε την απόφασή του να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα.

“Η ευγενής άμιλλα και ο σεβασμός του αντίπαλου μέσα στους αθλητικούς χώρους είναι μια αυτονόητα αξία. Οι αγώνες γίνονται ακόμη καλύτεροι όταν το κίνητρο είναι, κυρίως, η συμμετοχή κι όχι απλά το ανέβασμα του νικητή στο βάθρο. Ο ανταγωνισμός οφείλει να παραχωρήσει την θέση του στον συναγωνισμό. Η δε συμμετοχή και όχι ο πρωταθλητισμός αναδεικνύει τις αθλητικές αξίες. Είναι «το ευ αγωνίζεσθαι» αυτό που μετράει πραγματικά, ενώ η χρήση αναβολικών και το ντοπάρισμα των αθλητών αμαυρώνει την εικόνα των αθλημάτων και μεταβάλλει τον αθλητή σε θύμα του συστήματος. Ευχής έργο θα ήταν, αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στίβος άσκησης οραμάτων και ιδεών και προβάλλουν την παγκόσμια συναδέλφωση των λαών.”, έγραψε στην έκθεσή του.

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012, ο Μάριος βραβεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια τελετή στο Κατάρ, που μεταδόθηκε ζωντανά, από τη διαδικτυακή τηλεόραση του Ο.Η.Ε.