Ποιός μίλησε για διαφθορά;

Περίπου 1.500 άτομα έχουν καταδικαστεί για αδικήματα διαφθοράς και συναφή αδικήματα και εκτίουν ποινές φυλάκισης τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Ρουμανικής Εθνικής Διεύθυνσης κατά της Διαφθοράς (DNA).
 
Την εξαετία αυτή η Διεύθυνση Κατά της Διαφθοράς έχει εξελιχθεί σε θεσμό με σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς σε ανώτερα και μεσαία κλιμάκια, τόνισε ο επικεφαλής της, ανώτερος εισαγγελέας Ντάνιελ Μόραρ.

Στην έκθεση που αφορά την περίοδο Αύγουστος 2005 – Σεπτέμβριος 2012 τονίζεται ότι διαπιστώνεται αύξηση των περιπτώσεων καταδίκης για υποθέσεις διαφθοράς ατόμων που κατέχουν υψηλά αξιώματα (ένας πρώην πρωθυπουργός, ένας υπουργός, έξι βουλευτές και ένας γενικός γραμματέας) σε επτά από τους οποίους έχει επιβληθεί τελεσίδικη ποινή.

Επιπλέον έχουν επιβληθεί ποινές σε 26 δημάρχους, αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες, έξι μέλη επαρχιακών συμβουλίων, 24 δικαστικούς, 164 αστυνομικούς υπαλλήλους, 50 διευθυντές κρατικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, 69 εργαζομένους σε ελεγκτικούς φορείς, όπως η Οικονομική Αστυνομία, η Εθνική Υπηρεσία Φορολογικής Διοίκησης, η Αρχή Ανάκτησης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων και η Επιθεώρηση Εργασίας.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς, από το 2011 και μετά παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων επιβολής ποινής φυλάκισης για αδικήματα διαφθοράς, δηλαδή το 33% των ποινών φυλάκισης επιβλήθηκε την τελευταία διετία.