Αντ. Σαμαράς: Οι Ομογενείς μας δείχνουν το δρόμο!

Το καλό παράδειγμα των Ελλήνων της  διασποράς, που προοδεύουν παντού στον κόσμο, επικαλέστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι οι Έλληνες είναι «εργατικός και ταλαντούχος λαός» και μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση και να βάλουν την Ελλάδα στο σωστό δρόμο.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πέραν του Νοεμβρίου εάν δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση» είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» και όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή τάση στη χώρα είπε:
«Σε αυτή την ερώτηση υπάρχει μια και μοναδική απάντηση: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Είμαστε ένας εργατικός και ταλαντούχος λαός – και είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο: Κοιτάξτε τους Έλληνες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Γερμανία και σε όλο τον κόσμο. Βρίσκονται παντού και είναι παντού επιτυχημένοι. Το DNA είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση της χώρας μας
Στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, σημειώνει, επίσης πως αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, «μας περιμένει το χάος», τονίζοντας πως η χώρα είναι μεν έτοιμη να κάνει θυσίες αλλά πρέπει να είναι σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.
«Το κλειδί είναι η ρευστότητα, για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση» δήλωσε ο Σαμαράς στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Λέγοντας πως δίνει «τη μάχη τη ζωής του», ο πρωθυπουργός επισημαίνει στη γερμανική εφημερίδα πως η χώρα είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες και «να σφίξει τα δόντια, αν και έχουμε χάσει σε πέντε χρόνια το ένα τρίτο του βιοτικού μας επιπέδου», αλλά πρέπει «να καταστεί σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».
Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί «φτάνουν μέχρι το κόκαλο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η χώρα «έχει φτάσει στο όριο του τι μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες της».

Αποσπάσματα

Ερ.: Κύριε πρωθυπουργέ, από τον Ιούνιο είστε επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας , η οποία παλεύει για την επιβίωση. Σας κοιτάζουν με ανησυχία, με περιφρόνηση, αλλά και με σεβασμό. Έχετε ήδη αναθεματίσει την μέρα που ορκιστήκατε;
Απ.: Μπορεί να είναι έτσι, ότι η δουλειά εξελίχθηκε στην πιο δύσκολη στον κόσμο. Αλλά δεν είναι κατάρα. Είναι περισσότερο ευλογία, να μπορώ να βοηθήσω τη χώρα μου από αυτή τη θέση.

 Ερ.: Δίνετε τον αγώνα της ζωής σας;
Απ.: Ναι, δίνω τον αγώνα της ζωής μου, αλλά προσπαθώ να μην σκέφτομαι στην κατηγορία του «εγώ», αλλά του «εμείς». Δεν πρόκειται τώρα για προσωπικές καριέρες. Η αποστολή που πρέπει να εκπληρώσουμε, είναι μεγαλύτερη από εμάς. Εμείς δεν είμαστε τίποτα. Η Ελλάδα είναι το παν.

Ερ.: Σκέφτεστε πότε – πότε και μια ενδεχόμενη αποτυχία;

Απ.: Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση σημαίνει την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας. Θα τα καταφέρουμε! Εάν αποτύχουμε, μας περιμένει το χάος.

 Ερ.: Τι είναι αυτό που σας ωθεί;
Απ.: Στην ελληνική μυθολογία υπάρχουν οι Ερινύες, οι θεές της εκδίκησης. Ακολουθούν αυτούς οι οποίοι παρέλειψαν να κάνουν κάτι. Ούτε εγώ ούτε οι συνάδελφοί μου στο υπουργικό συμβούλιο θέλουμε να μας κατηγορήσουν ότι αφήσαμε τη χώρα μας μόνη στην ώρα της μεγαλύτερής της ανάγκης.

Ερ.: Μπορείτε ακόμη να κοιμάστε ήσυχος;

Απ.: Κοιμάμαι καλά, κάτι για το οποίο ευθύνεται το γεγονός ότι οι μέρες είναι μεγάλες. Αλλά όταν ξυπνάω το πρωί, οι πρώτες μου ερωτήσεις είναι πιεστικής φύσης: Τι γίνεται στην Συρία; Στα σύνορά μας είναι όλα εντάξει; Τι κάνουν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι συμπατριώτες μου; Αντέχουν αυτές τις διαρκείς απαιτήσεις;

 Ερ.: Σκέφτεστε και τους δανειστές σας;
Απ.: Εκτιμούμε την γενναιοδωρία των δανειστών και ιδιαιτέρως των Γερμανών. Είμαστε ευγνώμονες για την στήριξη σε αυτή την δύσκολη και για τη χώρα μας μοιραία στιγμή. Και θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλάβαμε έναντι των εταίρων μας.

Ερ.: Και (την υποχρέωση για) αποπληρωμή των δανείων βοήθειας;

Απ.: Αυτονοήτως. Η υπογραφή μας είναι έγκυρη. Το ίδιο και η φιλοτιμία των Ελλήνων. Αυτή η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της – απέναντι στην Ε.Ε. Αλλά και ειδικά, το λέω προς την κατεύθυνση των αναγνωστών σας, απέναντι στη Γερμανία. Μπορώ να το πω αυτό και για τους δύο κυβερνητικούς μου εταίρους. Γνωρίζουμε ότι αυτές είναι ιστορικές στιγμές για τη χώρα μας, αισθανόμαστε την πίεση, αλλά την αντέχουμε.

Ερ.: Πόσο σταθερή είναι η δημοκρατία στην χώρα σας; Υπήρξαν στις ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, πριν από έναν χρόνο είχε σχεδιαστεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Απ.: Αυτό είναι ανοησία. Είναι αποκυήματα φαντασίας. Τέτοια σχέδια δεν υπήρξαν. Μπορείτε να το ξεχάσετε. Οι ένοπλες δυνάμεις μας πατούν γερά «στο έδαφος» του Συντάγματος. 100%.

Οι στόχοι

Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου με το χρόνο κάνει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ, στις αρχές Νοεμβρίου. Οι θέσεις που εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με την την υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείων. Ειδικά όταν, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομιών, μετά τις 15 Νοεμβρίου, «το ταμείον είναι μείον».
Τα χρονκά περιθώρια είναι πλέον περισσότερο από ασφυκτικά, πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύο άξονες: Τη λήψη του πακέτου των μέτρων –για τα οποία η τρόικα επιμένει στο χαρακτήρα του εμπροσθοβαρούς- και την υλοποίηση των εναπομεινουσών δεσμεύσεων όπως αυτές αποτυπώνονται στη λίστα των 89 προαπαιτούμενων ενεργειών.Παρ’ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γιουνκέρ και Ρεν, από τις 89 δράσεις υπολείπονται περί τις 35, εν τούτις δείχνει αδύνατο να έχουν νομοθετηθεί και περάσει από την Βουλή ως τις 18 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά, ως πιθανότερο εκτιμάται να έλθουν σε συμφωνία το οικονομικό επιτελείο με την Τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο, γεγονός που θα επιτρέψει να υπάρξει και μια τελική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τη μετάβαση τυ Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό θα δώσει στον κ. Σαμαρά τη δυνατότητα να διεκδικήσει στην Σύνοδο Κορυφής μια πολιτική συμφωνί μεταξύ των ομολόγων του ηγετών των κρατών της Ε.Ε. με την παράλληλη δέσμευσή του για σταδιακή αλλά σύντομη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.