Νησιά του Κόσμου που χάνονται

Το κλίμα αλλάζει και η θερμοκρασία αυξάνεται, με αποτέλεσμα η στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει, καθώς οι παγοι στη Γροιλανδία και την Αρκτική λιώνουν. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο περνούν τα χρόνια θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει και με την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα επηρεάσει τη ζωή πολλών κατοίκων στον πλανήτη, αφού νησιάκινδυνεύουν να βουλιάξουν και να σβηστούν από τον χάρτη.

Ειδικότερα, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 20,3 εκατοστά από το 1870, γεγονός που ήδη έχει επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων αρκετών νησιών στον κόσμο. Πληθυσμοί μετακινούνται σε περιοχές που βρίσκονται ψηλότερά ή προσπαθούν να αγοράσουν γη από άλλες χώρες για να μεταναστεύσουν, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, έως το 2100 το επίπεδο της θάλασσας θα έχει αυξηθεί από 40,6 έως 137,2 εκατοστά σε ολόκληρο τον πλανήτη.   Τα παρακάτω νησιά είναι μερικά από αυτά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.        1. Κιριμπάτι   Ο πρόεδρος του νησιού, Anote Tong, βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση των νησιών Φίτζι προκειμένου να αγοράσει πάνω από 5.000 στρέμματα γης για να μεταφέρει τους 102.697 κατοίκους του.
Ο ίδιος δήλωσε στην Telegraph ότι «οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να μετακινηθούν, καθώς η παλίρροια έχει φτάσει στα χωριά και τα σπίτια μας».
Το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία και αποτελείται από 32 νησιά κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και ένα πάνω από αυτό, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται αλλού.
2. Μαλδίβες   Οι Μαλδίβες αποτελούνται από περισσότερα από 1.100 νησιά και βρίσκονται δυτικά της Ινδίας. Κατά μέσο όρο τα νησιά αυτά είναι μόλις 1,3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι 325.000 κάτοικοι να αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Μαλδιβών, Mohamed Nasheed, αν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας τα νησιά θα είναι ακατοίκητα.
3. Σεϋχέλλες   Οι Σεϋχέλλες αποτελούνται από 115 νησιά, βρίσκονται στα δυτικά του Ινδικού Ωκεανού και έχουν πληθυσμό 87.122 κατοίκων. Εάν ανέβει απότομα το επίπεδο της θάλασσας, ο τουρισμός της περιοχής θα πληγεί σημαντικά, καθώς δεν θα υπάρχουν πια οι μαγευτικές παραλίες.
4. Νησιά Torres Strait   Βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα και αποτελούνται από 274 νησιά με πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκους. «Πολλά βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ», λέει μία κάτοικος, η Maria Passi, στον Independent της οποίας το σπίτι πλημμύρισε από την παλίρροια.
«Υπήρχε παντού νερό, σκουπίδια επέπλεαν και καρύδες βρίσκονταν κάτω από το κρεβάτι», προσθέτει ο άνδρας της. «Όταν είδα το σπίτι σε αυτή την κατάσταση, έκατσα κάτω και έβαλα τα κλάματα», δηλώνει η Maria.
5. Tegua  Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το νησί Tegua με τους 100 κατοίκους, που αποτελεί μέρος των νησιών Torres Strait στον νότιο Ειρηνικό, είναι το πρώτο μέρος που επλήγη από την κλιματική αλλαγή το 2005. Μεταξύ του 1997 και του 2009, η στάθμη της θάλλασας ανέβηκε κατά 12,7 εκατοστά, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες.
6. Νησιά του Σολομώντα   Με πληθυσμό 584.578 κατοίκους τα νησιά του Σολωμόντα βρίσκονται στα ανατολικά της Παπούα Νέα Γουινέα και είναι σύμπλεγμα 992 νησιών. Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι για το νησί Vanikoro, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί, καθώς πριν επτά χρόνια τοποθέτησαν ένα σημάδι στην παραλία το οποίο εξαφανίστηκε.
7. Μικρονησία   Αποτελείται από 607 βραχώδη και κοραλλιογενή νησιά, αλλά εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει διαβρωθεί μεγάλο μέρος τους. Η Μικρονησία βρίσκεται ανατολικά των Φιλιππίνων και στα νησιά της κατοικούν 102.624 άνθρωποι. Το νερό, το οποίο έχει ανέβει σημαντικά, έχει εξαφανίσει σοδειές ακόμη και νεκροταφεία.
8. Palau   Βρίσκεται περίπου 500 μίλια νοτιοανατολικά των Φιλιππίνων και αποτελείται από οκτώ κύρια και 250 μικρότερα νησιά με πληθυσμό 20.000 κατοίκων. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει καταστρέψει τις ακτές και τις τοπικές καλλιέργειες, ενώ οι εντυπωσιακοί ύφαλοι απειλούνται με εξαφάνιση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Palau, Johnson Toribiong, περιγράφει αυτή την κατάσταση ως «ένα αργό τσουνάμι».
9. Νησιά Carteret   Νοτιοδυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού φιλοξενεί περίπου 2.500 ανθρώπους. Όπως μεταδίδει η Telegraph, πολλοί από τους κατοίκους πιστεύουν ότι έως το 2015 αυτά τα νησιά θα είναι ακατοίκητα, καθώς η παλίρροια καταστρέφει καλλιέργειες, περιουσίες και σπίτια. Ο  Bernard Tunim, επικεφαλής μίας από τις φυλές που κατοικούν στην περιοχή, ανέφερε στην Telegraph ότι: «Τα τελευταία 10 με 20 χρόνια, η αλλαγή είναι δραματική».
10. Μπανγκλαντές   Αν και δεν είναι νησί, στο Μπανγκλαντές, που βρίσκεται στη νότια Ασία, συμβαίνουν πρωτοφανείς πλημμύρες, οι οποίες καλύπτουν ετησίως το ένα τέταρτο της χώρας. Η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο την κατάσταση στη χώρα και τα 156 εκατ. κάτοικοι έχουν μάθει πλέον να ζουν με τα αποτελέσματά της. Οι αγρότες μάλιστα έχουν δημιουργήσει καλλιέργειες πάνω σε σχεδίες, με σκοπό να μην βουλιάζουν και να μην καταστρέφονται.
Επιμέλεια: Ντία Μούλου
Από το: Newpost.gr