Ο Κυπριακός Τύπος 15 Οκτωβρίου 2012

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν θα υπογράψει Μνημόνιο που να καταργεί την ΑΤΑ, η σημερινή συνάντηση των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της οικονομίας, ο τερματισμός έργου ανάπτυξης που χρηματοδοτείται αποκλειστικά με ξένα κεφάλαια, και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο Συλικιώτης σταματά τη μοναδική επένδυση”, γράφει ότι το τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή Βασιλικού, το μοναδικό έργο ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και χρηματοδοτείται αποκλειστικά με κεφάλαια από το εξωτερικό ύψους 300 εκ. ευρώ, τερματίζεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη. Γράφει, επίσης, ότι οι Πρόεδροι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ανέλυσαν στον Πρόεδρο Χριστόφια τις προτάσεις τους για παγοποίηση της ΑΤΑ. Επίσης, γράφει ότι σκηνές πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα καταγράφονται στη Μητρόπολη Λεμεσού, με εκατοντάδες να καταφεύγουν εκεί για ένα πιάτο φαγητό.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Δεν υπογράφω Μνημόνιο που θα καταργεί την ΑΤΑ”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε χθες ενώπιον των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων ότι δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο που να καταργεί την ΑΤΑ. Γράφει, επίσης, ότι σκηνικό πολέμου στήνουν οι Τούρκοι στα τουρκοσυριακά σύνορα, εμπλέκοντας και την Κύπρο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του “Σίγμα”, τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία ναυλοχούν από χθες το απόγευμα στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου. Επίσης, γράφει ότι οι Μορφίτες πραγματοποίησαν χθες αντικατοχική εκδήλωση και πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα τους.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ανοίγουν χαρτιά στο Προεδρικό”, γράφει ότι ζεστάθηκε ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα και η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο αναμένεται να γίνει στη σκιά της έντονης κριτικής που άσκησε η αντιπολίτευση στον Πρόεδρο Χριστόφια, και ότι σήμερα τα κόμματα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους απέναντι στις θέσεις της Τρόικας και στις αντιπροτάσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας άσκησε χθες πίεση να δεχθούν οι εργοδοτικές οργανώσεις την πρόταση της Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ. Επίσης, γράφει ότι οι κλέφτες μετάλλων επεκτάθηκαν πλέον σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Η εκλογή Αναστασιάδη αποτρέπεται με συνεργασία”, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνεργασία ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά θα δημιουργήσει μιαν εντελώς διαφορετική δυναμική, που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι έτοιμος υπερασπιστεί την ΑΤΑ μαζί με τους εργαζόμενους. Επίσης, γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς δεν αποδέχεται την τιμή από τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο για τη δράση του πατέρα του.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΧΡ)