Ο Βαρβάκης, οι Ελληνες Ευεργέτες και η ταινια του Σμαραγδή στο ΟΛΠ

Το Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Έλληνες Ευεργέτες οι οποίοι με τα πλούτη που απέκτησαν από την Εμπορική ναυτιλία βοήθησαν τον τόπο τους. Ενας απο αυτους είναι και ο Ιωάννης Βαρβάκης, ‘πρωταγωνιστής’ και στην νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ».

Ποιός ήταν ο Ιωάννης Βαρβάκης;

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, Ψαριανός στην καταγωγή, ήταν σπουδαίος καραβοκύρης και κυβερνήτης εμπορικού πλοίου. Κατά το ρωσοτουρκικό πόλεμο, συντάχθηκε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολεμώντας στο πλευρό των στρατευμάτων της Μεγάλης Αικατερίνης.

Χάρη στην εύνοια της αυτοκράτειρας εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, όπου με το επιχειρηματικό του πνεύμα διέπρεψε στο εμπόριο ψαριών και  ιδίως του οξύρυγχου: υπήρξε ο πρώτος που ασχολήθηκε με την μαζική παραγωγή του χαβιαριού και τη διάδοσή του στην διεθνή αγορά.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης παρά τα μυθικά πλούτη τα οποία απέκτησε, είχε το νου του  πάντοτε στραμμένο στην σκλαβωμένη πατρίδα του. Ως μέλος της Φιλικής Εταιρίας ενίσχυε χρηματικά τους αγώνες των Ελλήνων. Χρηματοδότησε επίσης κοινωφελή έργα στη Ρωσία που τον ανέδειξε, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις ελληνικές κοινότητες, εξαγόραζε και απελευθέρωνε αιχμάλωτους Έλληνες, βοήθησε τον Αγώνα των Ψαριανών και τους μετέπειτα πρόσφυγες.

Και η ταινία του Σμαραγδή Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ;

Εαν περιμένετε να δείτε τον Ελ Γκρέκο, τότε θα απογοητευτείτε. Η ταινία όμως του Σμαραγδή αναδυκνύει τις πτυχές του Βαρβάκη που δεν θα θα σας δώσει η ιστορία. Κάποιες στιγμές νομίζετε οτι παρακολουθείτε μια θεατρική παράσταση. Τα ντεκόρ και τα κοστουμια παρουσιάζουν τα τέλη του 18ου αιωνα και τις αρχές του 19ου σε ρομαντικό φόντο με την νοσταλγία για την πατρίδα και την ελευθερία να βρίσκεται παντού και πάντα. Η εξαιρετική ερμηνεία του Βαρβάκη απο τον Σεμπάστιαν Κοχ δίνει ζωή σ ενα ήρωα που κάποιοι είχαμε ξεχάσει και άλλοι δεν γνωρίσαμε ποτέ.

Θα εκτεθούν στην “Πέτρινη Αποθήκη” χαρακτηριστικά στοιχεία της ταινίας. Μεταξύ άλλων το εξαιρετικό αντίγραφο του ιστορικού σκαριού του Βαρβάκη, η καμπίνα του Ορλώφ, κομμάτια από ντεκόρ, κοστούμια, και πολύτιμα αντικείμενα.

Η έκθεση Βαρβάκη – αφιέρωμα στην ιστορική εμπορική ναυτιλία και τους πρωτεργάτες-ευεργέτες της- θα διαρκέσει ένα τρίμηνο.

Ε.Π. / www.olp.gr