Θύελλα αντιδράσεων από πρόταση για αποκλεισμό των οργανώσεων από το ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την έντονη αντίδραση μελών του προεδρείου ΣΑΕ, της Δρ.  Όλγας Σαραντοπούλου και του Συντονιστή Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφόρου  Νικολαΐδη (και οι δύο  συμμετέχουν στην Επιτροπή η κυρία Σαραντοπούλου ως τακτικό μέλος και ο κ. Νικολαΐδης ως αναπληρωματικό) αλλά και του Συντονιστή Ευρώπης κ. Γιώργου Αμαραντίδη, προκάλεσε πρόταση του Συντονιστή  Αμερικής Θόδωρου Σπυρόπουλου για τον αποκλεισμό των οργανώσεων από το  «νέο» ΣΑΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΡΗΡ,  κυκλοφόρησε  έγγραφο  του Νομικού Συμβούλου του προέδρου Στεφ. Ταμβάκη , κ. Θόδωρου  Κουτσούμπα,  στο οποίο αποτυπώνονται οι πρώτες σκέψεις για την οργανωτική δομή του «νέου» ΣΑΕ.  Σε ότι αφορά τα μέλη του «νέου» ΣΑΕ,  προτείνεται από τον Συντονιστή Αμερικής  να υπάρχουν μόνον φυσικά πρόσωπα, ενώ η συμμετοχή των νομικών προσώπων θα γίνει  με ειδική μορφή, ως απλά συμβουλευτικά όργανα.

Βέβαια, επί της αρχικής αυτής σκέψης καλείται η Επιτροπή να εκφράσει τις απόψεις  της καθώς και κάθε άλλη πρόταση, ωστόσο,  πρόκειται περί μιας εσφαλμένης βάσης πάνω στην οποία δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση, όπως τονίζουν στην ΡΗΡ τα διαφωνούντα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ.

Ειδικότερα, η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, με την οποία επικοινώνησε η ΡΗΡ, υπεραμύνθηκε των Κοινοτήτων τις οποίες χαρακτήρισε ως την πολιτιστικό-πολιτική έκφραση του ελληνισμού.  «Δεν είναι δυνατόν, είπε, να τεθούν στο περιθώριο».

«Έχω δώσει αγώνες στο πλευρό της οργανωμένης ομογένειας. Οι Κοινότητες  και οι λοιπές οργανώσεις είναι ο πυρήνας του  Απόδημου Ελληνισμού.  Είπαμε να ανοίξει το ΣΑΕ και σε φυσικά πρόσωπα, όχι όμως, να αποκλείσουμε την οργανωμένη ομογένεια. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε»,  κατέληξε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΡΗΡ ο συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφ. Νικολαΐδης,  υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη και για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν λαβαίνει υπόψη  την απόφαση του Προεδρείου του ΣΑΕ όπου καθαρά αναφέρεται η συμμετοχή των κοινοτήτων και της οργανωμένης ομογένειας.

«Ή θα λάβουν υπόψη τους τις αποφάσεις του ΣΑΕ ή το ΣΑΕ δεν έχει καμιά δουλειά σ΄ αυτή την Επιτροπή», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης  στην ΡΗΡ .

Όπως είπε, έχει αποστείλει στην Επιτροπή την ομόφωνη απόφαση (23-26 Σεπτεμβρίου 2012) του συντονιστικού συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής και Νότιας Αμερικής  όπου αναφέρεται πως   «…για την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση της ομογένειας  αφενός πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ελληνικές Κοινότητες, εφόσον μάλιστα οι οργανώσεις αυτές εκπροσωπούν τον ελληνισμό  της πόλης και τις χώρες όπου εδρεύουν..»

Επίσης, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε πρόσφατη διευκρίνιση του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη σύμφωνα με την οποία η απόφαση του Συνεδρίου του προεδρείου Θεσσαλονίκης της  31ης Μαρτίου – 1ης Απριλίου 2012, ήταν:  «Άρθρο 2.  Μέλη.  «Να καταργηθεί και να αντικατασταθεί το άρθρο 2  με πρόταση που θα παρέχει τη δυνατότητα  για να γίνουν μέλη όλες οι οργανώσεις  και οι ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού».

Ένα άλλο σημείο στο οποίο δεν συμφωνεί ο κ. Νικολαΐδης είναι η  σύνθεση της Επιτροπής.  «Δεν είναι δυνατόν σε μία Επιτροπή τα τέσσερα μέλη να είναι του Κράτους και μόνον δύο του ΣΑΕ. Τι Επιτροπή είναι αυτή;» διερωτήθηκε ο κ. Νικολαΐδης.

Να σημειωθεί ότι και ο συντονιστής Ευρώπης κ. Γιώργος Αμαραντίδης , μιλώντας στην ΡΗΡ, διαφώνησε με έναν πιθανό αποκλεισμό της οργανωμένης Ομογένειας. «Στην Ευρώπη, είπε, οι οργανώσεις είναι υπαρκτά νομικά πρόσωπα, με έργο και προσφορά. Εάν στην Αμερική οι οργανώσεις είναι ανενεργές όπως υποστηρίζει ο κ. Σπυρόπουλος,  αυτό είναι πρόβλημα δικό τους.  Ας το λύσουν. Εμείς στην Ευρώπη έχουμε οργανώσεις που είναι και υπαρκτά και ενεργά πρόσωπα».

Αναφορικά με την αυτοχρηματοδότηση, που τίθεται ως ένας εκ των τριών αξόνων του «νέου» ΣΑΕ, (οι δύο άλλοι είναι αυτοοργάνωση και  αυτονομία) ο κ. Αμαραντίδης αναρωτήθηκε ποιος θα ελέγξει τα φυσικά πρόσωπα «με το χοντρό πορτοφόλι»  που ενδεχομένως θα θελήσουν δια της χρηματοδοτήσεως να  θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το νέο ΣΑΕ. «Μην φτάσουμε στο σημείο να διαλύσουμε και τον Απόδημο Ελληνισμό», κατέληξε.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, αναμένεται να αποσταλεί από το συντονιστικό Αμερικής έγγραφο στο Υπουργείο Εξωτερικών,  με το οποίο θα απαγορεύεται στον κ. Σπυρόπουλο να εκπροσωπεί στην Επιτροπή το ΣΑΕ Αμερικής.  Επιστολές διαμαρτυρίας αναμένεται να στείλουν και ομογενειακές οργανώσεις.

 *Φωτογραφία πρώτης σελίδος, Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση του Προεδρείου ΣΑΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα