21χρονος σκόπευε να σκοτώσει τον Μπαράκ Ομπάμα

Το αρχικό σχέδιο του Κουάτζι Ναφις ήταν να τινάξει στον αέρα την ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν ήταν το μοναδικό που είχε στο μυαλό του…

Ο 21χρονος από το Μπαγκλαντές συνελήφθη την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη γιατί σκόπευε να τινάξει στον αέρα το κτίριο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Ο ηλικίας 21 ετών Κουάζι Μοχάμεντ Ρεζουανούλ Αχσάν Ναφίς, αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής και απόπειρα παροχής υποστήριξης στην Αλ-Κάιντα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο νεαρός Μπαγκλαντεσιανός στο δικαστήριο Ο νεαρός Μπαγκλαντεσιανός στο δικαστήριο

Ο νεαρός, που βρισκόταν στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα τους τελευταίους 10 μήνες, προσπάθησε να πυροδοτήσει αυτοκίνητο παγιδευμένο με 1000 λίβρες (σχεδόν 500 κιλά) εκρηκτικά, το οποίο είχε παρκάρει έξω από το κτίριο της τράπεζας, μόλις μερικά τετράγωνα μακριά από το σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.
Σύμφωνα με το FBI, ο συλληφθείς δεν αποτέλεσε ποτέ δημόσιο κίνδυνο γιατί τα εκρηκτικά ήσαν απενεργοποιημένα και ο ύποπτος βρισκόταν συνεχώς υπό παρακολούθηση.
Λέγεται πως ο 21χρονος είχε καταγράψει σε video την επιθυμία του να καταστρέψει την Αμερική. Σύμφωνα με τον κομισάριο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρέιμοντ Κέλι, ο Ναφίς είχε βάλει στο στόχαστρό του και κάποιον αξιωματούχο. Και σύμφωνα με πηγές, αυτός δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.  Ο Ναφίς φέρεται να είχε επιλέξει διάφορους στόχους για επίθεση, μεταξύ των οποίων το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Το σπίτι του στο Κουίνς Το σπίτι του στο Κουίνς

Τελικά, αποφάσισε να ανατινάξει τη Federal Reserve Bank στο Μανχάταν. Για να επιτύχει το στόχο του ο Ναφίς άρχισε α στρατολογεί συνεργούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας πράκτορας του FBI. Οι δυο τους συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης και πήγαν σε αποθήκη στη Νέα Υόρκη για να συναρμολογήσει μια βόμβα 450 κιλών. Στη συνέχεια πήγε στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ένα από τα πιο ασφαλή και περισσότερο φρουρούμενα κτίρια του Μανχάταν και στάθμευσε το παγιδευμένο όχημα σε ένα κοντινό πάρκινγκ.
Ο Ναφίς συνελήφθη σε γειτονικό ξενοδοχείο απ’ όπου επιχείρησε επανειλημμένα να πυροδοτήσει τη βόμβα.
Το FBI έχει φτάσει ήδη στο συμπέρασμα ότι ο Ναφίς δρούσε για λογαριασμό της Αλ Κάιντα και είχε πάει στις ΗΠΑ με σκοπό να ξεκινήσει τζιχάντ!
Η οικογένεια του συλληφθέντος υποστήριξε ότι ο Ναφίς δεν είχε δείξει ποτέ σημάδια εξτρεμισμού. Σύμφωνα με συγγενή, η οικογένεια του Ναφίς συζήτησε μαζί του λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του και μάλιστα τού μίλησαν για μια υποψήφια σύζυγο.
“Μάθαμε για τη σύλληψή του σήμερα το πρωί. Εδώ όλος ο κόσμος κλαίει”, δήλωσε από τη Ντάκα ο συγγενής του Ναφίς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS