ΟΚυπριακός Τύπος, 19 Οκτωβρίου 2012

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι εφημερίδες, με κύρια την υπόθεση των αξιόγραφων, την Τραπεζική Ένωση, την άφιξη της Τρόικας, τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν αυτό το Σαββατοκυρίακο για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και τις νέες περικοπές στους μισθούς των δημόσιων και ημιδημόσιων υπαλλήλων. Προβάλλονται επίσης η νέα υποβάθμιση των Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, το αίτημα των ελληνικών Αρχών για στοιχεία σχετικά με τον Ντίνο Μιχαηλίδη και Φουάντ Αλ Ζαγιάντ στην υπόθεση για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τη δημοσκόπηση που προβλήθηκε χθες βράδυ από το ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές.
Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Πόλεμος εγγράφων για τις ευθύνες» και γράφει ότι το παιχνίδι της κολοκυθιάς με τις ευθύνες για το θέμα των αξιόγραφων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ παίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη.  Σε άλλη στήλη γράφει ότι η «Α» επικοινώνησε με την υπεύθυνη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης ΜΟΚΑΣ, Εύη Παπακυριακού, η οποία επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκαν τα στοιχεία για τον Ντίνο Μιχαηλίδη και Fouad Al-Zayat στο σκάνδαλο σχετικά με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο. Αλλού γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor’s” υποβάθμισε ξανά την Κύπρο και εξηγεί πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε ακόμα να κλείσει το πακέτο στήριξης με την τρόικα έπληξε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.
«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Νέος πέλεκυς επί των μισθών των κρατικών υπαλλήλων», γράφει ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε νέες οδυνηρές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των συντεχνιών. Από 1001-1500 ευρώ: 6,5%, 15001-2000 8,5%, 2001-3000 9,5%, 3001-4000 11,5% και από 4001 ευρώ και άνω 12,5%. Σε άλλη στήλη γράφει ότι σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση του ΡΙΚ, η παράσταση νίκης ανήκει στον Νίκο Αναστασιάδη με 67% και με πρόθεση ψήφου 37%, ο Σταύρος Μαλάς λαμβάνει 23,8% και ο Γιώργος Λιλλήκας 17%. Μόλις 6% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον Δημήτρη Χριστόφια. Προβάλλει αλλού ότι η διάθεση τροφίμων ελάχιστης διατηρησιμότητας, εκτός όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, θα πωλούνται υπό προϋποθέσεις.
«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Σενάριο και για 11,5 δις», γράφει εικοσιτετράωρα ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα επόμενα αφού θα καθορίσουν το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Το Σαββατοκυρίακο κλείνει το κείμενο αντιμέτρων και προτάσεων που αφορά τις τράπεζες.  Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή είναι αντιμέτωπες με πρόστιμα, μετά από τα ευρήματα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας για τις πρακτικές που ακολούθησαν στη διάθεση αξιογράφων. Γράφει σε σχετικό φωτορεπορτάζ ότι η οικονομική κρίση τρίζει για τα καλά τα δόντια της και η ύφεση που περνά η Ευρώπη έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους με ραγδαία αύξηση του αριθμού των πτωχών και εντός της Ευρωζώνης.
Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Πολιτικές ευημερίας και κοινωνικής συνοχής» και αναφέρει ότι αυτό είναι το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προτάσσοντας τη δημιουργία θέσεων και εφαρμογή του Συμφώνου της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Αναφέρεται επίσης σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ και γράφει ότι η απόφαση ΔΗΚΟ δεν έδωσε δυναμική στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Πολλά είναι, προσθέτει, τα περιθώρια συσπείρωσης του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Σε άλλη στήλη, αναφέρει ότι μια εντελώς ανανεωμένη προκυμαία παραδόθηκε στη Λεμεσό. Πρόκειται για το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο, το δυτικό μέρος του οποίου παραδόθηκε χθες από το Δήμαρχο Λεμεσού Αντρέα Χρίστου.
Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Μέρκελ, Ολάντ σε διαφωνία πριν από τη σύνοδο», γράφει ότι οι δύο διαφώνησαν σε μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την ΕΕ. Σε άλλη στήλη, γράφει ότι κατάστημα υποδημάτων στην Οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, πέταξε παλιό στοκ 12-15 ετών, σε κάδο απορριμμάτων, προκαλώντας την οργή πολιτών που στην προσπάθειά τους να πάρουν τα παπούτσια, είδαν ότι όλα είχαν, εσκεμμένα, σχίσμα στη μέση. Αλλού προβάλλει μεγάλη φωτογραφία από τις χθεσινές διαμαρτυρίες στην Αθήνα.
Η αγγλόγλωση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τεράστιο γεωτρύπανο», αναφέρει ότι το μεγαλύτερο γεωτρύπανο στον κόσμο, το Thialf, έρχεται στην Κύπρο για την έναρξη των γεωτρήσεων τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σε άλλη στήλη, αναφέρεται στην ανάγκη για μείωση της φτώχειας ανάμεσα στα παιδιά των μεταναστών και εθνικών μειονοτήτων. Η «CW» προβάλλει επίσης την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Μικ Ρόμνι, και γράφει ότι και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να δελεάσουν τις γυναίκες ψηφοφόρους.
Το εβδομαδιαίο «Το κυπριακό ποντίκι», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μηδαμινά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης», γράφει ότι η εφημερίδα πληροφορείται ότι η τρόικα έχει ήδη ετοιμάσει το μνημόνιο, έχει αφήσει ελάχιστα περιθώρια στην κυπριακή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί το μνημόνιο παρά μόνο πιθανή επιμήκυνσή του. Προβάλλει και φωτογραφικά τον παράνομο ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σε μια παράφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και όλων των διεθνών συνθηκών. Σε άλλη στήλη γράφει ότι  αστυνομική δύναμη από την Κύπρο βρίσκεται στη στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας την ομάδα ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η εβδομαδιαία «Γνώμη» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Εκτελέσεις και συλλήψεις» και γράφει ότι πατέρας του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Χρύσανθος, είχε παυθεί από την κυβέρνηση Μακαρίου από τη θέση του αστυνομικού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επανήλθε μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος και ανέλαβε, παράνομα, χρέη Αστυνομικού Διευθυντή Λεμεσού. Γράφει σε άλλη στήλη ότι υποκριτικά και για το ‘φόβο των Ιουδαίων’ η υπαναχώρηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και συνοδοιπόρων τους στα θέματα οικονομίας. Επιφυλάσσονται να επανέλθουν με αντιλαϊκά μέτρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Η «Γ» αναφέρεται επίσης σε «εν ψυχρώ εκτελέσεις Αριστερών από τους μασκοφόρους του Γρίβα κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ 1955-59».
Η εβδομαδιαία ο «Αντίλογος», με κύριο τίτλο «Ο τρίτος κόσμος γεννιέται στην Κύπρο», γράφει ότι ενώ η Τρόικα έρχεται την ερχόμενη βδομάδα για καταλυτικές συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση, ένας τρίτος κόσμος άρχισε να γεννιέται με τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας συνεχώς να αυξάνονται με την ανεργία ολοένα και περισσότερο να βρίσκεται στα ύψη. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος είπε ότι είναι απόλυτα σίγουρος για τις ικανότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Γράφει επίσης πρωτοσέλιδα ότι η ευθύνη ανήκει σε όλους να προβάλλουν σθεναρά τις αντιστάσεις τους στο να πληγεί το ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Συνεργατικού Κινήματος.