Συνεχίζει τις εργασίες η Επιτροπή για το «νέο» ΣΑΕ- Αντιδράσεις στην Ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνεδρίασε εκ νέου χθες Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο ΥΠΕΞ, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αλλαγή του Νόμου 3480/2006 του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Η Επιτροπή είχε την ίδια σύνθεση ενώ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, συνεχίστηκε η συζήτηση γύρω από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από ορισμένα μέλη της Επιτροπής.

Ωστόσο, με δεδομένη την υπουργική δέσμευση ότι το Νομοσέδιο θα αποσταλεί στην οργανωμένη ομογένεια πριν ψηφιστεί από τη Βουλή, για να εκφρασει τις απόψεις της, υπάρχουν φόβοι ότι θα προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις στην περίπτωση που τυχόν το Νομοσχέδιο δεν απηχεί τις θέσεις της Ομογένειας και επιχειρείται και πάλι να της επιβληθεί ένας φορέας ή μία «ομπρέλα» εκ των άνω.

‘Αλλωστε, σύμφωνα με ηγετικό ομογενειακό παράγοντα που βρίσκεται στην Αθήνα, στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή έπρεπε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας (Ομοσπονδίες κλπ.) και ομογενείς που έχουν προσφέρει έργο, έχουν διοικήσει και γνωρίζουν από δημοσιονομικά, καθώς οι δύο εκπρόσωποι του ΣΑΕ, αντιπροσωπεύουν  μόλις το 5% της Ομογένειας σύμφωνα με πρόσφατη παραδοχή του ίδιου του προεδρείου του ΣΑΕ. «Είναι σκάνδαλο να θέλουν να νομοθετήσουν για την ομογένεια τέσσερις κρατικοί υπάλληλοι και το 5% που εκπροσωπεί το ΣΑΕ», τόνισε στην ΡΗΡ.

Πάντως, δεδομένης της καλής προαίρεσης του κ. Τσιάρα ο οποίος σε όλους τους τόνους και σε όλους τους συνομιλητές του έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αποφασίσει ερήμην της Ομογένειας, οι ομογενείς, όπως τόνισε στην ΡΗΡ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σικάγου κ. Γεωργακόπουλος, αναμένουν να διευρυνθεί η Επιτροπή έστω και τώρα. Και, οπωσδήποτε, οι αποφάσεις να ληφθούν με διαφάνεια και όχι εν κρυπτώ, τα δε πρακτικά να δοθούν -επεσήμανε- στην δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, σάλος έχει ξεσηκωθεί στην ομογένεια, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, για τη συμμετοχή του κ. Σπυρόπουλου στην Επιτροπή. Το Συντονιστικό Συμβούλιο ΗΠΑ, ως γνωστόν, τον έχει «αποκηρύξει» εδώ και δύο χρόνια. Πληροφορίες θέλουν το Συντονιστικό να έχει ήδη αποστείλει μήνυμα στο Υπουργείο Εξωτερικών,  με το οποίο γνωστοποιεί την «απαγόρευση» που έχει «επιβάλει» στον κ. Σπυρόπουλο να εκπροσωπεί το ΣΑΕ Αμερικής, «απαγόρευση» η οποία, πάντως, αμφισβητείται από τον ίδιο τον Συντονιστή καθώς, όπως φέρεται να λέει, δεν έχει από το Νόμο 3480/2006 το Συντονιστικό δικαιοδοσία  να αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, και από το Σικάγο (όπου είναι η έδρα του κ. Σπυρόπουλου) η Ομοσπονδία, όπως είπε στην ΡΗΡ ο πρόεδρος κ. Δημ. Γεωργακόπουλος, επρόκειτο να συνεδριάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να αποφασίσει να αποστείλει επίσης ενημερωτικό σημείωμα στο ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή του κ. Σπυρόπουλου. Εκείνο που ιδιάιτερα  έχει ενοχλήσει τους ομογενείς, είπε στην ΡΗΡ ο κ. Γεωργακόπουλος, είναι η προσπάθειά του να βγάλει από το ΣΑΕ την οργανωμένη Ομογένεια.

-«Το ΣΑΕ, κατά κοινή ομολογία, επεσήμανε, έχει αποτύχει παταγωγώς, και δεν χαίρει καμιάς εκτίμησης, έχει απαξιωθεί λόγω της αδυναμίας του, να παράγει ουσιαστικό έργο, όπως αυτό φαίνεται και μέσα από διάφορα αρνητικά κείμενα, που κατά καιρούς διαβάζουμε στα ΟΜΜΕ, αλλά και να συνεργαστεί με την οργανωμένη Ομογένεια» είπε ο κ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε: «Επειδή το κρατικοδίαιτο ΣΑΕ δεν έχει προσφέρει ουσιαστικό έργο στην Ομογένεια, εκτός από ότι σίτιζε για 4-5 χρόνια, 3 (φανερούς) υπαλλήλους, επειδή διαιρεί τον Ελληνισμό με διάφορες ενέργειές του, οι οποίες είναι αντίθετες με την διακηρύξεις όλων των Κυβερνήσεων για ομοψυχία και συνεργασία, ζητάμε: πλήρη οικονομική αναφορά όλων των τελευταίων ετών για την Αμερική. Την παύση του/διάλυσή του, ως ακατάλληλου οργάνου για τη συσπείρωση του Ελληνισμού και την ενίσχυση της οργανωμένης Ομογένειας. Ερωτούμε; Τί προτείθετε να κάνει η Κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και η Ομογένεια να πληροφορηθεί για τα οικονομικά του ΣΑΕ Αμερικής;»

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Σπυρόπουλος , σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της ΡΗΡ, παρέθεσε την Πέμπτη δείπνο σε γνωστό αθηναϊκό Ξενοδοχείο σε βουλευτές-μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό.