Η Αυστραλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών και $24 εκατ., η Αυστραλία κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ.
Η Αυστραλία χρειαζόταν 129 ψήφους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για να γίνει δεκτή στο Σ.Α. και συγκέντρωσε 140. Την αίτηση της Αυστραλίας στήριξαν, κυρίως, οι χώρες της Καραϊβικής και της Αφρικής, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπομπ Καρ.

Η θητεία της χώρας στο πλέον σημαντικό όργανο του ΟΗΕ θα είναι διάρκειας δύο χρόνων και αρχίζει το 2013.
Οι άλλες χώρες που έθεσαν υποψηφιότητα για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Σ.Α. ήταν η Αργεντινή, η Ρουάντα, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Νότια Κορέα. Όλες, εκτός από την Φινλανδία, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο όργανο.

Την προσπάθεια της Αυστραλίας να γίνει μέλος του Σ.Α. ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια ο τότε πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, ο οποίος, σε γραπτή του ανακοίνωση μετά την είσοδο της Αυστραλίας σ’ αυτό, συνεχάρη το διπλωματικό σώμα για τις προσπάθειες που κατέβαλε.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, κ. Μπομπ Καρ, ανέφερε ότι η Αυστραλία κατάφερε να συλλέξει όλες τους ψήφους που τις υποσχέθηκαν οι χώρες-μέλη που στήριζαν την υποψηφιότητά της και ότι θα στηρίξει τα συμφέροντα των λιγότερο δυνατών χωρών κατά τη θητεία της. «Θα ψηφίσουμε ακόμα και εναντίον των ΗΠΑ αν πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των λιγότερο δυνατών» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το ποσόν των $24 εκατ. που ξοδεύτηκαν τα τελευταία 5 χρόνια για να πείσει η Αυστραλία τις άλλες χώρες-μέλη να ψηφίσουν υπέρ της, είπε ότι άξιζε τον κόπο ακόμα και αν τελικά δεν κέρδιζε η χώρα μας την πολυπόθητη θέση.

«Το γεγονός ότι πάνω από 100 διπλωμάτες άλλων χωρών επισκέφθηκαν την χώρα μας και είδαν από πρώτο χέρι τα επιτεύγματά μας στον πολυπολιτισμό, την οικονομία, αλλά και την αυστραλιανή κοινωνία, καθιστά το κόστος της προσπάθειάς μας, πολύ καλή επένδυση για την χώρα» δήλωσε ο κ. Καρ.
Την άποψή του, εντούτοις, δεν συμμερίζεται και η αντιπολίτευση. Ο αρχηγός της, Τόνι Άμποτ, ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, αφού είπε ότι τα νέα είναι ευπρόσδεκτα, αμφισβήτησε το αν άξιζε τον κόπο και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. «Είναι μόνο για δύο χρόνια, μας κόστισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και αλλαγή προσανατολισμού των διπλωματικών μας αρχών» είπε ο κ. Άμποτ.

Η Αυστραλία θα είναι πλέον μία από τις χώρες που θα κληθούν να αποφασίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΗΕ όσον αφορά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία.

Με δηλώσεις του, ο κ. Καρ ξεκαθάρισε τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Αυστραλία στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι η Αυστραλία θα στηρίξει το ειρηνευτικό «Σχέδιο έξι σημείων» που πρότεινε ο τότε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.

«Θέλουμε την άμεση εφαρμογή του Σχεδίου, με προτεραιότητα στην κατάπαυση των πυρών και την άμεση επιτήρηση για την εφαρμογή της κατάπαυσης. Πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο η αλλαγή του καθεστώτος στη Χώρα» δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής το Σχέδιο Ανάν φαίνεται ότι απέτυχε παταγωδώς, κάτι που αποδέχθηκε και ο κ. Καρ, έστω και αν δήλωσε ότι η Αυστραλία θα το στηρίξει.
Μία επιπρόσθετη προσπάθεια της Αυστραλίας στο συριακό ζήτημα θα είναι και η κατάθεση ειδικού σχεδίου στο Σ.Α., μέσω του οποίου θα γίνει δυνατή η παροχή ιατρικής βοήθειας και στpις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Το συριακό αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το Σ.Α. και είναι σίγουρο ότι οι επικρίσεις που έχουν δεχθεί τα κράτη-μέλη του για έλλειψη βούλησης εκ μέρους τους να επέμβουν, θα «αγγίξουν» και την Αυστραλία αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφοριακά, να αναφέρουμε ότι το Σ.Α. του ΟΗΕ, έχει δέκα χώρες-μέλη. Πέντε από αυτές είναι μόνιμα μέλη και έχουν, όχι μόνο το δικαίωμα ψήφου, αλλά και άσκησης βέτο, ενώ οι υπόλοιπες μη μόνιμες χώρες-μέλη έχουν μόνο δικαίωμα ψήφου. Τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο όργανο είναι το μόνο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση σε μία χώρα, να στείλει ειρηνευτική δύναμη και να επιβάλλει κυρώσεις.

neoskosmos.gr