Νικητής στο Μόντρεαλ ο Λυγίζος

 

Τιμή για τον ελληνικό κινηματογράφο αποτελεί η βράβευση της ταινίας του Έκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» με το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους στο «αβάν γκαρντ» κινηματογραφικό φεστιβάλ του Μόντρεαλ «Nouveau Cinema».

 

Ο Έκτορας Λυγίζος είναι ένας από τους εξελισσόμενους Έλληνες δημιουργούς που έχει κάνει αίσθηση με τη σκηνοθετική του ματιά από την αρχή της καριέρας του. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, έχει δουλέψει περισσότερο στο θέατρο, χτίζοντας το όνομά του με προσωπικό ύφος, γνώση και μια ευπρόσδεκτη διάθεση αυθάδειας.

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» αφηγείται τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες, αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνια του (και την απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του).

Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ «Nouveau Cinema», που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 21 Οκτωβρίου στις αίθουσες του Μόντρεαλ, παρουσιάζει συνήθως ταινίες πρωτοπόρων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ