Η Χίλαρι Κλίντον στα Βαλκάνια

Στην γειτονιά μας έρχεται η  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον την επόμενη εβδομάδα. Θα ξεκινήσει από την Αλγερία στις 29 Οκτωβρίου και στην συνέχεια θα έρθει στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στις 30 Οκτωβρίου η κ. Χίλαρι Κλίντον θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Αλγερίας κ. Αμπντέλ Αζίζ Μπουτεφλίκα τις λεπτομέρειες του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη διεξαγωγή στο Μαλί στρατιωτικής επιχείρησης κατά των ισλαμιστών, που ελέγχουν το Βορρά της χώρας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις  στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Κόσοβο,την Κροατία και την Αλβανία.Στόχος του σκέλους αυτού του ταξιδιού είναι  «να επιδείξει την αμερικανική προσήλωση προς την υποστήριξη των βαλκανικών κρατών στην επιδίωξή τους να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική κοινότητα».
Ειδικότερα στα Τίρανα, η κ  Κλίντον θα υπογραμμίσει την αλληλεγγύη με τους συμμάχους της Αλβανίας, του ΝΑΤΟ και θα συμμετάσχει στον εορτασμό της 100ης επετείου από την ανεξαρτησία της Αλβανίας σε ομιλία  στο Κοινοβούλιο.”Θα τονίσει επίσης την ανάγκη για ισχυρή πολιτική συνεργασία και την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ . Στη Βοσνία, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, η κ. Κλίντον θα συνοδεύεται από την επικεφαλής της  εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κ  Κάθριν Άστον. Εχει το ενδιαφέρον του ότι η κ Κλίντον δεν θα πάει – σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα – στην FYROM (Σκόπια).