Το ΣΑΕ για την 28η Οκτωβρίου

 

 

Μήνυματα συμπαράστασης του Απόδημου Ελληνισμού στις δύσκολες ώρες που διέρχεται  ο Ελληνισμός απέστειλαν ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκης (φωτογραφία πρώτης σελίδος),  η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ)   με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το Μήμυμα του Προέδρου του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκη έχει ως εξής:


Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ
Τη δέσμευση των Ελλήνων απανταχού της Γης να συνεχίσουν να συμπαραστέκονται με ομοψυχία στον αγώνα της Ελλάδας, στέλνοντας παντού το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της νίκης, τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου και τον διπλό εορτασμό της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα: “Προσκλητήριο για ενότητα και ομοψυχία για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων αποτελεί για τον Απανταχού Ελληνισμό η φετινή Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, φωτεινό ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Με τους εορτασμούς σε κάθε ελληνική γωνιά της Γης, οι Έλληνες της Διασποράς γιορτάζουμε και τιμούμε το ηρωικό “ΟΧΙ” του Λαού μας, που σημάδεψε την πάλη της ανθρωπότητας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, για την προάσπιση της πανανθρώπινης Ελευθερίας. Τιμούμε τον ηρωισμό όλου του Ελληνικού Λαού, που έμεινε στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, καθώς σημάδεψε καθοριστικά την εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Μαζί με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τιμούμε και συμμετέχουμε νοερά και στους εορτασμούς της Θεσσαλονίκης, Πρωτεύουσας του Απόδημου Ελληνισμού, για τον πολιούχο ‘Αγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της πόλης. Στις μέρες μας, που η Πατρίδα έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, οι Έλληνες απανταχού της Γης ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συμπαρασταθούμε με ομοψυχία σε αυτόν το νέο αγώνα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της νίκης”.

                                                                                                          Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου Γραμματέας ΣΑΕ

Μήνυμα Δρ, Όλγας Σαραντοπούλου,

Γραμματέως ΣΑΕ

Την σημερινή ημέρα, ο Ελληνισμός απανταχού της γης γιορτάζει διπλά, τιμά τους ήρωες του ‘40, γέρνει ευλαβικά το κεφάλι στην αυτοθυσία των ανδρών και γυναικών ενός λαού που αρνήθηκε να υποταγεί στον Φασισμό, μα αποφάσισε ενωμένος να πει το ιστορικ

ό ΌΧΙ.

Τιμά ακόμη, την 100η επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, μιας ιστορικής πόλης που γιορτάζει το παρελθόν της, αναδεικνύει το παρόν της και οραματίζεται το μέλλον της.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας, είναι μια στιγμή μεγαλοπρέπειας στην μακραίωνη πορεία της χώρας μας.

Σύσσωμος ο Ελληνισμός πρόταξε την δύναμή του σε μια κολοσσιαία πολεμική μηχανή, αποφασισμένος να σταθεί πιστός στα ιδανικά της πατρίδας για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, αξίες βαθιά ριζωμένες στον πολιτισμό μας.

Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό, τους τοποθέτησε στο παγκόσμιο πάνθεον των ηρώων.

Εβδομήντα-δύο χρόνια από εκείνη την μέρα, ο Ελληνικός Λαός δίνει σε άλλο επίπεδο μια άνιση μάχη στον καθημερινό του βίο. Παλεύει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, παλεύει να κρατήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σε μια ημέρα. Η μικρή Ελλάδα, που το έχει η μοίρα της να στέκεται αντιμέτωπη απέναντι σε μεγαθήρια, δίνει με κάθε μέσο τον αγώνα της επιβίωσης.

Για τους ήρωες του 1940, το καθήκον απαιτούσε την θυσία στα πεδία των μαχών. Για εμάς τώρα, η μάχη διεξάγεται στο πεδίο της καθημερινής μας ζωής. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα είναι σήμερα ο Ηρωας. Καθώς οι προκλήσεις γίνονται μεγαλύτερες, καλούμαστε όλοι να αντιπαρέλθουμε την οικονομική δυσχέρεια, την ανάγκη να πιστέψουμε και πάλι σε μια χώρα αναγεννημένη, μια χώρα που πρεσβεύει μηνύματα Οικουμενικής Κληρονομιάς, ιδεώδη και ιδανικά διαχρονικής αξίας που δεν πρέπει να χαθούν.

Απόδημοι Έλληνες και Φιλέλληνες όπως τότε, στάθηκαν στο πλευρό της Πατρίδας μας, έτσι και σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ την δική τους στήριξη, την δική τους φωνή για να ακουστεί και η δική μας στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτή την μάχη πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί εντός και εκτός των συνόρων της Πατρίδας μας, με ομοψυχία και ενότητα. Το επιτάσσει η ιστορία μας, το απαιτεί το μέλλον που έχουμε χρέος να δώσουμε στα παιδιά μας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Ζήτω η Ελλάδα μας!

Μήνυμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ)

                                                                                                                    Κώστας Δημητρίου Πρόεδρος ΟΕΚ

Το ΟΧΙ των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία είναι φέτος ηχηρότερο από άλλοτε. Γιατί ο πόλεμος χωρίς σιδηρόφρακτες στρατιές μεν, αλλά φτιασιδωμένος πολιτικά και οικονομικά, συνεχίζεται και… «ειρηνικά» οδηγεί τον Λαό μας βήμα-βήμα σε καινούριους χειμώνες τύπου 1941/42.

Οι επιδρομείς δεν έχουν πια οδηγό τους τον αγκυλωτό σταυρό, ορκίζονται στο ευρώ και στα υπερκέρδη των διεθνών μονοπωλίων. Δεν φορούν πια χακί και μπότες, είναι ντυμένοι καθωσπρέπει με άσπρο γιακά και χρυσά μανικετόκουμπα ή με ταγιέρ και φουλάρι, μπόλικο για να κρύβει την έλλειψη στήθους ανδρείας.

Διαφεντεύουν και αλλοτριώνουν τον τόπο μας σαν κύρηδες, εξευτελίζουν τον περήφανο Λαό μας, που εξαθλιωμένος και με κλεμμένη την αξιοπρέπειά του, ψάχνει παρηγοριά στις εκκλησιές, ψελλίζοντας «Κύριε ελέησον»!

Έλεος! Γιατί οι «φίλοι» μας παίρνουν το βιος μας!

Έλεος! Γιατί οι «φίλοι» κλέβουν το μέλλον των παιδιών μας!

Έλεος! Γιατί αδειάζουν την Ελλάδα απ’ τα νέα και ικανά παιδιά της, για να τα στείλουν κατά εκατόμβες σε καινούριες ξενιτιές!

Έλεος! Γιατί στο όνομα μιας ενωμένης Ευρώπης της ειρήνης, της σύγκλισης και της ευημερίας, τον Λαό μας ζώνει η οικονομική βαρβαρότητα των άπληστων εντός και εκτός Ευρώπης, που θέλουν να παγιώσουν καινούριες, πιο αδίστακτες, πιο μόνιμες, πιο άθλιες εξαρτήσεις, οικονομικές και πολιτικές, της περιφέρειας από τα κέντρα της Ευρώπης.

Απ’ την άλλη, το ντόπιο κατεστημένο, πολιτικό και οικονομικό, πιστό στα ξένα αφεντικά του και ανήμπορο να ξεπεράσει τον εαυτό του, ψάχνει και ψάχνεται στα CD και στις λίστες και προκαλεί την οργή του ματωμένου Λαού μας. Συμμαχεί με τοκογλύφους και προστάτες κι εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να προχωρήσει στην αποσάθρωση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Αφήνει να στρέφονται κάποιοι απεγνωσμένοι ενάντια στους μετανάστες κι έτσι ξανάρχεται ο φασισμός στην Ελλάδα με εγχώριες στολές πένθους.

Οι Έλληνες απόδημοι της Γερμανίας συμπάσχουμε και στηρίζουμε τον Λαό μας με όλες μας τις δυνάμεις. Και βροντοφωνάζουμε μαζί του:

ΟΧΙ σε παλιούς και νέους ναζί!

ΟΧΙ στην καταρράκωση της Δημοκρατίας!

ΟΧΙ στην εξάρθρωση Παιδείας, Υγείας, κοινωνικού κράτους!

ΟΧΙ στους τοκογλύφους και τους τέτοιους «φίλους»!

ΟΧΙ στην στυγνή εκμετάλλευση όσων έχουν ακόμα δουλειά!

ΟΧΙ στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας!

ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Πατρίδας!