Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 30-10-12

Η απόπειρα δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και οι αποκαλύψεις για εγκληματικές ενέργειες που σχεδιάζονται μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, η «αδιευκρίνιστη» εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης – Τρόικας ενόψει και της συνεδρίας του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου και η σημερινή Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τη διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα εννέα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Πόλεμος καταδίκων”, αναφέρεται σε μάχη χαρακωμάτων μεταξύ του κατάδικου Ονουφρίου και του ισοβίτη Κίτα μετά και την αποκάλυψη της απόπειρας κατά του Γενικού Εισαγγελέα και γράφει ότι σύμφωνα με την κατάθεση του Ονουφρίου στο Δικαστήριο ο Κίτας σχεδίαζε την απαγωγή του εγγονού του Προέδρου Χριστόφια. Αλλού αναφέρει ότι σε εντολή του Δ. Χριστόφια για λήψη πολιτικής απόφασης σε ό,τι αφορούσε τον χειρισμό των εκρηκτικών που ανατίναξαν το Μαρί εστίασε την κατάθεσή του στη δίκη ο πρώην ΓΔ του Υπ. Αμυνας Π.Καρεκλάς. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται σε αντιδράσεις στη Λαϊκή Τράπεζα και γράφει ότι δεν αποκλείει και τη λήψη δυναμικών μέτρων η ΕΤΥΚ.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Λίστα θανάτου στα χέρια της Αστυνομίας”, γράφει ότι στα ίχνη αδίστακτης δολοφονικής σπείρας που είχε έτοιμο σατανικό σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκεται η Αστυνομία, με το Γενικό Εισαγγελέα, τον Αν. Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών και άλλους κρατικούς αξιωματούχους στο στόχαστρο. Αλλού αναφέρει ότι με καταχώριση ιδιωτικών ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου προειδοποιούν οι κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συμμορία των 70 στη Λάρνακα, γράφοντας ότι συνολικά 70 εργατοϋπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν παράτυπα επιδόματα για άδεια ασθενείας.
Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Επικίνδυνα θολό τοπίο”, γράφει ότι ενώ υπολείπονται λιγότερες από 15 ημέρες για τη συνεδρία του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, θολό παραμένει το τοπίο για το κυπριακό μνημόνιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η απόσταση Κυβέρνησης – Τρόικας σε βασικά ζητήματα παραμένει μεγάλη. Αλλού αναφέρεται σε σχέδια φόνων και απαγωγών μέσα από τις φυλακές και γράφει ότι με αντιαρματικό “law” σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ ο ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτας σχεδίαζε την απαγωγή του εγγονού Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται σε μονιμοποίηση συνεργατών αορίστου χρόνου στη Cyta «από το παράθυρο».
Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Στο επίκεντρο τα πιο περιζήτητα τεμάχια”, γράφει ότι το «πράσινο φως» για να αρχίσει η διαπραγμάτευση του κράτους με τις εταιρείες  που διεκδικούν με προσφορές τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης σε άλλα εννιά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να δώσει στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της έτσι ώστε να πειστεί η κατοχική Τουρκία να συνδράμει στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων που εξαφανίστηκαν το 1974 με το άνοιγμα των τουρκικών στρατιωτικών αρχείων. Αλλού γράφει ότι την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασαν στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Ρώσοι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια επαφών του Άντρου Κυπριανού στη Μόσχα.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Συνελήφθησαν τρεις για απόπειρα δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα”, γράφει ότι η Αστυνομία ανέφερε χθες ότι απέτρεψε ένα παράξενο σχέδιο δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ύστερα από την σύλληψη τριών υπόπτων και την κατάσχεση αντιαρματικού όπλου. Αλλού γράφει ότι ο τυφώνας «Σάντι», ένας από τους μεγαλύτερους που κτύπησε ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισε να πολιορκεί χθες την πυκνοκατοικημένη Ανατολική Ακτή, κλείνοντας συγκοινωνίες, αναγκάζοντας σε εκκενώσεις και διακόπτοντας την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπ. Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης επέμεινε χθες ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό αναφορικά με την ίδρυση και τηνφύση της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, απορρίπτοντας δημοσιεύματα.
cna.org.cy