«Κοιτά» βόρεια η Αυστραλία

Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Ασία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας μετά την εποίκησή της από τους λευκούς, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός παρουσίασε μια δέσμη εισηγήσεων για τη σχέση της χώρα με τις γειτονικές της χώρες λέγοντας ότι «αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία μας».

«Ό,τι και αν φέρει αυτός ο αιώνας ένα είναι βέβαιο. Ότι η Ασία θα είναι η ηγετική δύναμη του πλανήτη. Αυτό δεν μπορεί να ανακοπεί».
Πλαισιωμένη από υπουργούς της και από τον πρώην πρωθυπουργό, Μπομπ Χόουκ, η κ. Γκίλαρντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για το ότι οι χαμηλοί μισθοί στην Ασία απειλούν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων Αυστραλών.

«Ο πλούτος τόσο, μεμονωμένα, των πολιτών όσο και του αυστραλιανού έθνους, γενικότερα, θα αυξηθεί την επόμενη δεκαετία με την σύσφιγξη των σχέσεων μας με την Ασία» υποστήριξε η κ. Γκίλαρντ.

Η «Λευκή Βίβλος» που παρουσίασε η πρωθυπουργός περιέχει 25 εισηγήσεις με στόχους που πρέπει να πετύχει η Αυστραλία έως το 2025.
Ένας απ’ αυτούς είναι η υποχρεωτική εκμάθηση μιας ασιατικής γλώσσας για όλους τους Αυστραλούς μαθητές.

 

neoskosmos.com