Με απώλειες ψηφίστηκαν οι αποκρατικοποιήσεις

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κλπ.
Απορρίφθηκε η τροπολογία (άρθρο 7) με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Με 143 ψήφους κατά και 136 υπέρ, η Βουλή απέρριψε την τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, εντάσσονταν στον ΕΟΠΥΥ τα “ευγενή ταμεία” μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών, δημοσιογράφων και τραπεζικών υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι, από την Τρίτη είχαν “ξεσηκωθεί” όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των συγκεκριμένων ταμείων, τα οποία με παραστάσεις τους στη Βουλή, τηλεφωνήματα σε βουλευτές και υπουργούς αλλά και πολιτικές απειλές, ζητούσαν από τον Στουρνάρα είτε να υποχωρήσει, είτε καλούσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν, φθάνοντας μέχρι και στο μέγαρο Μαξίμου.

Η απάντηση του Στουρνάρα ήταν κάθετη, “όσο εγώ είμαι υπουργός η τροπολογία δεν αποσύρεται“, ωστόσο τελικά με τη συμβολή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πέρασε από τη Βουλή, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός θα ξαναφέρει την τροπολογία, τροποποιημένη αυτήν τη φορά, την επόμενη εβδομάδα μαζί με το πακέτο μέτρων.

Με αιχμηρό του σχόλιο στο twitter, ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκηςτοποθετήθηκε σχετικά με την καταψήφιση της τροπολογίας που αφορά στην ένταξη του ταμείου ασφάλισης των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «Καταψηφίστηκε η ένταξη των ευγενών ταμείων και των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ… Πολίτες 2 κατηγοριών… Ντροπή».

Εύθραυστες ισορροπίες Tο κρίσιμο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις πέρασε με οριακή πλειοψηφία, γεγονός που υποδεικνύει τις εύθραυστες ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το άρθρο, που καταργεί την υποχρέωση του Δημοσίου να διατηρεί ένα ελάχιστο ποσοστό σε μια σειρά από πρώην κρατικές εταιρίες, υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές ενώ 139 το καταψήφισαν.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στο προεδρείο τον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος προβλέπει μέτρα ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.
Ακόμη προβλέπει ύφεση 4,5% (υψηλότερη από ό,τι στο προσχέδιο που έκανε λόγο για 3,8%), αρνητικό πληθωρισμό (-0,8%) και εφιαλτική ανεργία 22,8%. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 189,1% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 179,3%.
Η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο νέος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, έναντι αρχικού στόχου για 1,1%.

ΕΠΕΙΓΟΝ: Πριν από λίγο έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της βουλής Βαγγέλλη Μεϊμαράκη ότι το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στις εισφορές του ΤΕΕ ανακοινώθηκε εκ παραδρομής ότι έγινε δεκτό…