Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Νοεμβρίου 2012

 Οι πληροφορίες για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο σε συνάρτηση με τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και σήμερα το βασικό θέμα το οποίο προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες. Αναφορά γίνεται επίσης στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σόϊμπλε, τις εξελίξεις αναφορικά με την ΚΡΕΤΥΚ και τα δύο θανατηφόρα χθες σε Λεμεσό και την Ακτή Κυβερνήτη.

«Που εφτάσαμεν» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που φιλοξενεί τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με την κάθοδο των δανειστών. Γίνεται επίσης αναφορά στις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην Ελλάδα και γράφει ότι επανέρχεται ο εφιάλτης εξόδου από την Ευρωζώνη. Επίσης, η εφημερίδα πρωτοσέλιδα αναφέρεται στα δύο θανατηφόρα που σημειώθηκαν σε διάστημα λίγων μόνο ωρών με θύματα ένα 17χρονο και έναν 50χρονο.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Όλα τα στοιχεία ενώπιον της Τρόικας» και αναφέρει ότι η κάθοδος των δανειστών είναι πλέον θέμα χρόνου και ότι χθες ολοκληρώθηκε και ο γύρος των διευκρινιστικών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε τη Βουλή για διαφύλαξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναφέρθηκε στο μοντέλο Rabobank για τον Συνεργατισμό. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στο μέτωπο των αξιογράφων και στην κοινή συνάντηση που θα έχει ο σύνδεσμος κατόχων με τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Υπό τον τίτλο «Δεύτερη βόμβα Σόϊμπλε», ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο κύριό του θέμα στη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών για το θέμα του εταιρικού φόρου στην Κύπρο. Φιλοξενούνται επίσης οι χθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστόφια για την κάθοδο της Τρόικας. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρει ότι η Αστυνομία εντοπίζει ποινικές ευθύνες σε σχέση με το θάνατο της 48χρονης από το Δάλι, που έχασε τη ζωή της ενώ ήταν συνδεδεμένη με μηχάνημα αδυνατίσματος. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για την αναφορά Σόϊμπλε, για το ρωσικό δάνειο, για το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου και την κάθοδο των δανειστών.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Κρατική, όχι πολυεθνική» και αναφέρει ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει το κράτος αποφασιστικό ρόλο σε σχέση με τη διαχείριση των υδρογονανθράκων. Φιλοξενούνται οι αναφορές του Υπουργού Εμπορίου και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για την κάθοδο της Τρόικας και την τοποθέτηση ότι καθοδηγούμαστε από αρχές στρατηγικής. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της τις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού για την κάθοδο της Τρόικας και τις διαβουλεύσεις με τις κυπριακές αρχές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Σιαρλή: Σύντομα στην Κύπρο η Τρόικα» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον χρόνο άφιξης των δανειστών, αλλά και για την τοποθέτηση Σόϊμπλε για τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι χθες έκλεισε για ώρες ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας –Λεμεσού εξαιτίας του θανατηφόρου, στο οποίο έχασε τη ζωή του οδηγός νταλίκας. Επίσης, αναφορά γίνεται στη σημερινή έναρξη του Ράλι Κύπρος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Πεινούν» και αναφέρεται στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων στην Ελλάδα. Επίσης, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Αμυνας, ο οποίος αναφέρει ότι με τη μεθοδική δουλειά, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της, η Κυπριακή Προεδρία κέρδισε την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Αλλού αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και γράφει ότι οι νέοι ψηφοφόροι ανέρχονται στις 24.000.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» έχει τίτλο «Κυνήγι μαγισσών από Αναστασιάδη» και αναφέρει ότι η Πινδάρου θεωρεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο ‘άκρως επικίνδυνο’ γιατί στρέφει το μισό ΔΗΚΟ κατά της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αναφέρει ότι αλλάζουν τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Επίσης, προβάλλει τις ενέργειες των τραπεζών που οδήγησαν, όπως γράφει, «σε τραπεζιτική ασυδοσία».

«Ενέχυρο το φυσικό αέριο» είναι ο κύριος τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Κυπριακό Ποντίκι», που αναφέρει ότι η Τρόικα θέλει να ελέγχει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενώ αναφορά γίνεται και στο ρωσικό δάνειο με αφορμή δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρει ότι η ανεργία σκαρφάλωσε στο 12,2 τοις εκατό το Σεπτέμβριο. Επίσης, πρωτοσέλιδη αναφορά γίνεται στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για μορατόριουμ στους εργαζόμενους από τρίτες χώρες.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «Cyprus Weekly» με τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση» γράφει ότι άρχισε τα ρολόι να κτυπά αντίστροφα σε σχέση με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην άσκηση έρευνας και διάσωσης «Ηρακλής 2012» που έγινε χθες στη θαλάσσια περιοχή Λάρνακας. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει την επίσκεψη στο νησί του γιού του διάσημου ερευνητή Ζιακ Κουστώ και τις δηλώσεις του στην εφημερίδα ενόψει της άφιξής του τη Δευτέρα στη Λεμεσό

Πηγή: OnAlert.gr