8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών -Ευχαριστήριο

 ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
 
8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
 
Δελτίο Τύπου – Ευχαριστήριο
 
Το ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων συγχαίρει κι ευχαριστεί θερμά την χορευτική ομάδα του συλλόγου που επάξια τον εκπροσώπησε στο 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών. Τα μέλη της ομάδας επί έναν ολόκληρο μήνα αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κόπο για να προετοιμασθούν κατάλληλα. Ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα για να παραστούν στις πρόβες που απαιτούνταν αλλά και για την τελική βραδιά καθώς επίσης και έλαβαν μέρος στις συνεχείς πρόβες του συλλόγου υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους κυρίου Αχιλλέα Λέρα.  Στην εκδήλωση η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων συμμετείχε με τους συλλόγους του Σ.Π.Ο.Σ. της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της περιοχής Ακ Νταγ Ματέν του Πόντου.
 
   Το 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, σε σκηνοθετική επιμέλεια  του καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.
Με το κεντρικό του σύνθημα «90 χρόνια πυρρίχιος δρόμος» το φεστιβάλ, έδωσε σαφές στίγμα παραπομπής στα 90 χρόνια από τον Ξεριζωμό των Ποντίων από την εκεί Πατρίδα, μιας και δεν νοείται Πανελλαδική εκδήλωση  Ποντίων που δεν περικλείει μέσα της καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναφορές στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που η διεθνής αναγνώριση της αποτελεί πάγιο και κυρίαρχο αίτημα.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της ιστορίας του Πόντου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά και παρουσιάστηκαν αποσπάσματα του μουσικού έργου «Πόντος» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κεμανεντζίδη.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
          14.000 θεατές παρακολούθησαν στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, με 2.200 Πόντιους -από 407 συλλόγους- χορευτές που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να συνευρεθούν, 150 μουσικούς και 35 τραγουδιστές
 
Για το  Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας
Σαββίδου Λένα                                                                  Παπαδοπούλου Νόπη