Αθήνα: Η Απολογία του Σωκράτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

«Να δούμε θετικά τη διαφαινόμενη, σήμερα, έλλειψη μέλλοντος. Με ψυχική ανάπτυξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανέχεια, να μάθουμε για τον εθελοντισμό, και να επιστρατευθούμε όπου η πατρίδα και οι συνάνθρωποί μας, μας χρειάζονται» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ελληνικού Θεάτρου, Γιάννης Σιμωνίδης, μιλώντας για την Απολογία του Σωκράτη που ζωντανεύει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, με τον δημιουργικό τίτλο «Σωκράτης Τώρα». Πρόκειται για μια παράσταση που με αμεσότητα και χιούμορ προσκαλεί και προκαλεί τη νέα γενιά σε ενδοσκόπηση, κριτική σκέψη, διάλογο και δράση.

Το EllinikoTheatro αποτελείται από το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο και το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης, δύο οργανισμούς με κοινό στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου έχει πραγματοποιήσει 300 παραστάσεις σε 14 χώρες και 6 γλώσσες. Μαραθώνια ανάγνωση της Ιλιάδας, πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως καταγράφηκαν από τον στρατηγό Μακρυγιάννη στα αριστουργηματικά του «Απομνημονεύματα» και ανάγνωση και εξερεύνηση του ιδιωτικού κόσμου και του δημόσιου προσωπείου του Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Καβάφη, είναι μερικές από τις παραστάσεις που έχουν παρακολουθήσει θεατές σε όλο τον κόσμο.

Η Απολογία του Σωκράτη, από τα πλέον διαχρονικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη έως τα τέλη Νοεμβρίου. Με αφορμή αυτή την πανελλαδική περιοδεία ο πρωταγωνιστής της παράστασης και ιδρυτής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, βραβευμένος με Emmy, Γιάννης Σιμωνίδης, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα και τους τρόπους άμεσης εφαρμογής της διαλεκτικής του Σωκράτη μπροστά στην πολυεπίπεδη ελληνική κρίση, αλλά και τη δυνατότητα ενδυνάμωσης της νέας γενιάς μέσα από συμμετοχικές πολιτιστικές εμπειρίες.

«Μην κατακρίνεις τον άλλο, πριν κρίνεις τον εαυτό σου» είναι το βασικό μήνυμα της Απολογίας του Σωκράτη, τόνισε ο κ. Σιμωνίδης.

ΠΗΓΗ: ana-mpa.gr