Ο Ομπάμα στηρίζει την Ελλάδα – Στο Νιου Χάμσαϊρ με τον Κρις Σπύρου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης φέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου , την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, με το ισχυρό ελληνοαμερικανικό στοιχείο. Τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συνοδεύει ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ενώ προσωπική πρόσκληση για να συμμετάσχει στην  προεκλογική προεδρική καμπάνια, για το Δημοκρατικό Κόμμα, στην Πολιτεία έχει λάβει ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης και πρώην πολιτειακός Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Κρις Σπύρου. (Στη φωτογραφία, ο κ. Σπύρου πρώτος από αριστερά, σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Ομπάμα).

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου, ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, καθώς όπως είπε, λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις. Αποκάλυψε, μάλιστα,  ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα είναι υπέρ μίας νεάς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους,  συμφωνώντας με το ΔΝΤ, το οποίο συνεχίζει να επιμένει σε νέο κούρεμα χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέαας. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι χωρίς κούρεμα, το χρέος ούτε θα γίνει ποτέ βιώσιμο, ούτε θα αποπληρωθεί ποτέ. Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η τρόικα και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και η Ελλάδα θα αναλάβει νέα δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις, που όπως υπογράμμισε, είναι αναγκαίες στο πλαίσιο του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία εβδομάδα που ο Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ. Αυτό λόγω του μεγάλου εκλογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει καθώς δύο βουλευτές της Πολιτείες δεν κατάφεραν στις προηγούμενες εκλογές να εκλεγούν, με αποτέλεσμα το Δημοκρατικό Κόμμα να χάσει την πλειοψηφία της Βουλής. Στις παρούσες εκλογές, ο Μπάρακ Ομπάμα επανεκλεγόμενος, επιθυμεί να κερδίσει και την πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνει τόση έμφαση στην προεκλογική του εκστρατεία στο Νιου Χάμσαϊρ με την ενεργό συμμετοχή του πρώην Πρόεδρου Μπιλ Κλίντον, αλλά και του κ. Κρις Σπύρου, ο οποίος είναι ηγετικός παράγων των Δημοκρατικών στην Πολιτεία.

¨Οι ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι του Νιου Χάμσάϊρ θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος και θα στείλουν τους δύο Δημοκρατικούς βουλευτές στη Βουλή” τόνισε στην “Panhellenic Post” ο κ. Κρις Σπύρου ο οποίος βοηθά και την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία.

Μάλιστα, όπως επίσης είπε στην ΡΗΡ ο κ. Σπύρου, “θα επιδιώξω να έχω την Κυριακή την ευκαιρία να μιλήσω προσωπικά στον Πρόεδρο Ομπάμα για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες και τις τεράστιες θυσίες και προσπάθειες που καταβάλουν”. Και πρόσθεσε: “Ο Ομπάμα στηρίζει την Ελλάδα. Η Ευρώπη πρέπει να βρεί τρόπο να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα που έχει αποκτήσει και που είναι υπερδανεισμός σε όλα τα κράτη. Αυτή, άλλωστε ήταν η συμβουλή του Προέδρου Ομπάμα στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην πρώτη Συνάντηση Κορυφής”.

Δίνοντας και ένα περίγραμμα λύσης, ο κ. Ομπάμα είχε συστήσει να διορθωθούν τα λάθη τα οποία έκανε η Ελλάδα “όπως ακριβώς έκανε και ο  πρώην Πρόεδρος Μπους, όταν καταχρεώθηκε για να πληρώνει τα καθημερινά έξοδα της χώρας. Αυτό έκανε και η Ευρώπη όλα τα χρόνια. Πρέπει να ιδρύσετε -είχε πει- Κεντρική Τράπεζα. Να εκδόσετε Κεντρικά Ομόλογα όπως έχει η Αμερική. Δεν μπορεί να δανείζεσαι από τις Τράπεζες και από Οίκους οι οποίοι χρηματοδοτούν επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να δανείζονται από εκεί οι χώρες, για να δίνουν συντάξεις και επιδόματα υγείας”.

Ο κ. Σπύρου τόνισε ακόμη ότι θα εισηγηθεί στον Μπάρακ Ομπάμα να εξακολουθήσει να στηρίζει την ανάκαμψη της Ευρώπης και της Ελλάδας  “και, όπως πρόσφατα  έγραψα στον έτερο διεκδικητή της προεδρίας για τους Ρεπουμπλικάνους,  κ. Ρόμνεϊ,  η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία προκάλεσε την οικονομική καταστροφή της Αμερικής. Και η Ευρώπη πρέπει να ξέρει  ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που προκάλεσε την Ευρωπαϊκή καταστροφή. Είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να δανείζουν σε χώρες για να αγοράζουν τα προϊόντα τους  (οπλικά συστήματα και άλλα) τα οποία τα επιβάλλουν στις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις χώρες αυτές. Ο Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος σ΄αυτό”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπύρου είχε αποστείλει ανοικτή επιστολή στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Πρόεδρο κ. Ρόμνεϊ, στην οποία τον επέκρινε για τον διασυρμό της Ελλάδος την οποία χρησιμοποιούσε συχνά – πυκνά στις προεκλογικές του ομιλίες όταν ήθελε να αναφερθεί στην οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα. https://www.panhellenicpost.com/archives/24388

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν επανεκλεγεί ο Μπάρακ Ομπάμα θα επιδιώξει να ξεκινήσει άμεσα νέος διάλογος με τους ισχυρούς της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα συγκρουστεί με την Άνγκελα Μέρκελ στην προσπαθειά του να προστατεύσει το πρόγραμμα σταθερότητας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA.