«Οι Ομοσπονδίες της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους»

« Τέσσερεις βέργες είναι δύναμη”

Από αριστερά προς τα δεξιά:
κ. Πέτσα Δήμητρα Μελος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας από Φρανκφούρτη, κ. Βόμπρας Άγγελος – Μέλος Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης από Γκύτερσλο, κ. Επιτροπάκης Γιάννης – Πρόεδρος Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης από το Μόναχο, κ. Βόμπρας Γεώργιος – Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης από Γκύτερσλο, κ. Βουρβαλάκης Ευάγγελος – Μέλος Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και Συντονιστής Νεολαίας Ludwigshafen Mannheim, κ. Κωσταδήμας Σπύρος Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας από Κολωνία, κ. Κατσάνος Δημητριος Γραμματέας Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας από Ludwigshafen, κ. Κεσίδης Νικόλοας – Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη από Rüsselsheim, κ. Μπουρσανίδης Ιωάννης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη από Backnang, κ. Μοσχοφίδου Γεωργία – Ταμίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη από Ludwigshafen, κ. Γκίκας Διαμαντής – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης από Νυρεμβέργη, κ. Πολύζος Σωτήριος – Πρόεδρος Ε.Ε. Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης από το Βισπάντεν και ο κ. Στεργίου Νικόλαος – Μέλος Ε.Ε. Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης από το Βισπάντεν.

Οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ηπειρωτικών Συλλόγων Ευρώπης, της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ευρώπης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη συναντήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου 2012 στη Φρανκφούρτη και αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω ψηφίσματα. H Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης δεν μπόρεσε να στείλει εκπρόσωπο στη πρώτη συνάντηση.

1. «Έχοντας συνειδητοποιήσει από πολλού ότι η ενότητα είναι ισχυρή δύναμη ιδιαίτερα στη διασπορά, εμείς οι αντιπρόσωποι των εθνικοτοπικών Ομοσπονδιών μετά από εποικοδομητική συζήτηση στην πρώτη συνάντηση για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας συμφωνούμε ομόφωνα την συνεργασία των Ομοσπονδιών και μελών με στόχο την ισχυρή προώθηση των κοινών στόχων».

2. «Συμφωνούμε σε ένα αναβαθμισμένο Σ.Α.Ε. με στόχο την καθολική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού, βασιζόμενο στη σύγχρονη οργάνωση και στις μοντέρνες τεχνολογίες και να μπορεί να συμμετέχει κάθε απόδημος Έλληνας, όπου κι αν βρίσκεται. Το αναβαθμισμένο Σ.Α.Ε. να είναι λειτουργικό, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος, οικονομικά αυτάρκες, κομματικά ανεξάρτητο και με απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία του».

3. «Ως Ομοσπονδίες πιστεύουμε ότι το ελληνικό κράτος έχει την ευθύνη και υποχρέωση να φροντίσει για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από τα ελληνόπουλα της Διασποράς. Ακόμα στηρίζουμε τις θέσεις των Ομοσπονδιών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που αφορούν εκπαιδευτικά θέματα».

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών

Ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Κωσταδήμας (Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης)

Ο Γραμματέας κ. Δημήτριος Κατσάνος (Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης)

Ο Πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας (Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης)

Ο Γραμματέας κ. Ιωάννης Κίτσιος (Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης)

Ο Πρόεδρος κ. Επιτροπάκης (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης)

Ο Γραμματέας κ. Δημήτριος Γιανναδάκης (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης)

Ο Πρόεδρος κ. Iωάννης Μπουρσανίδης (Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη)

Ο Γραμματέας κ. Ηλίας Μαυρίδης (Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης, είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία όπου είχε συναντηθεί με συμπατριώτες Ομογενείς.

https://www.panhellenicpost.com/archives/4320\

Με βήματα σταθερά η Ομογένεια, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής δυσκολίας και συνειδοποιώντας ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση τόσο για την ανέλιξη της ιδίας στις χώρες υποδοχής, όσο και για την προσφορά ομογενειακής βοήθειας προς τη γενετειρα, «ανακαλύπτει» δρόμους για συνέννωση των δυνάμεών της, συνεργασία και αύξηση της επιρροής της τόσο εκτός όσο και εντός της Ελλάδας. Όσο και εάν κανείς θα ανέμενε η πρωτοβουλία ενός τέτοιου εθνικού σχεδιασμού, να προέρχεται από το μητροπολιτικό κέντρο, εντούτοις πρόκειται για μονομερείς ενέργειες της ίδιας της Ομογένειας.

Έτσι, μετά τους Pan Gregorians της Αμερικής και της απόφασής τους να προωθήσουν «ιδίοις εξόδοις» τον ελληνικό τουρισμό, https://www.panhellenicpost.com/archives/4076, η σειρά είναι της Γερμανίας να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας με άλλες ομογενειακές οργανώσεις και, μάλιστα, διηπειρωτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας είχε πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Αυστραλία, μετά από σχετική πρόσκληση που δέχτηκε η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας κ. Παναγιώτη Σιώμο. Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των δύο Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και η αλληλογνωριμία των μελών των δύο σωματείων, που στοχεύουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας.

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης ιδρύθηκε το 2004 και η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας ιδρύθηκε το 1999 ενώνοντας τους Συλλόγους Μετέωρα (1962), Χασίων (1971) και Ελασσόνας (1988). Αντίστοιχη συνάντηση προγραμματίζεται από την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης και με την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Καναδά, στο Τορόντο Καναδά.

Όπως είχε δηλώσει τότε στην «PanHellenic Post», o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, κ. Διαμαντής Γκίκας, «το ταξίδι αποβλέπει στην αλληλογνωριμία, στη σύσφιξη των σχέσεων και στην εξέταση κοινών προβλημάτων. «Θε εχω την τιμή να συναντηθώ και με τα τρία μέλη του προεδρείου των Θεσσαλών Αυστραλίας και θα εξετάσουμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι ο συντονισμός για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, θέματα που απασχολούν τους Θεσσαλούς, όπως είναι το αεροδρόμιο Θεσσαλίας, όπου σήμερα λειτουργεί μεν ένα αεροδρόμιο στο Βόλο, αλλά δεν έχει ανταπόκριση με το τοπικό ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών».

Ήδη, μετά και την προαναφερθείσα αναγγελία της συνεργασίας των τεσσάρων Ομοσπονδιών, Ηπειρωτικών Συλλόγων Ευρώπης, Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, Παγκρητικής Συλλόγων Ευρώπης και Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, η αυτοοργάνωση της Ομογένειας δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν ομογενειακοί παράγοντες.