Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Νοεμβρίου 2012

Τα ανοιχτά θέματα ενόψει της διαπραγμάτευσης της Λευκωσίας με την Τρόικα, καθώς και η είδηση που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Ροΐτερς περί εγγράφου που εξασφάλισε από το Βερολίνο και το οποίο κάνει λόγο για «ανεπαρκείς» αντιπροτάσεις της Κύπρου είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει ο σημερινός Τύπος. Άλλα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα είναι η είδηση του θανάτου της Στέλλας Κακογιάννη Σουλιώτη, οι απειλές της Άγκυρας κατά της ιταλικής ΕΝΙ για τη συμμετοχή της στο β’ γύρο αδειοδότησης και η στάση εργασίας των δικηγόρων.

Η «Αλήθεια», στο πρωτοσέλιδο θέμα της, με τίτλο «Για λίγο γάλα και λίγο ψωμί», γράφει για την ιστορία ενός άνεργου πατέρα, ο οποίος μη έχοντας χρήματα, πήρε από φούρνο γνωστής αλυσίδας ένα γάλα και ένα καρβέλι ψωμί και αντί χρημάτων έδωσε στο ταμείο την ταυτότητά του. Σε άλλο θέμα, η «Α» γράφει ότι οι δικηγόροι κατέρχονται σε στάση εργασίας την Τρίτη, με το μήνυμα ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης την είδηση του θανάτου της Στέλλας Κακογιάννη – Σουλιώτη, γράφοντας ότι άφησε τη σφραγίδα της στα πολιτικά και νομικά δρώμενα της Κύπρου.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Άλλα η Κυβέρνηση και άλλα το Γιούρογκρουπ», γράφει ότι το κλίμα ευφορίας ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα διαψεύδεται με την αποκάλυψη από το Ροΐτερς πρακτικών της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ, που χαρακτηρίζει τις προτάσεις της Κύπρου ως ανεπαρκείς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προτείνει μειώσεις στους μισθούς του Προέδρου κατά 25% και στους Υπουργούς κατά 20%. Επίσης γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης προβλέπει αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μικρότερες τράπεζες.

«Ανοιχτά τα μεγάλα θέματα» τιτλοφορεί «Ό Φιλελεύθερος» το πρωτοσέλιδο θέμα του, γράφοντας ότι η Κυβέρνηση αναμένει να ενημερωθεί από την Τρόικα πότε θα έρθει στην Κύπρο, εκτιμώντας πως ότι μπορούσε να γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων έγινε. Σε άλλο θέμα, ο «Φ» γράφει για έναν άγνωστο άντρα στην περιοχή του Αστρομερίτη που έχει προκαλέσει αναστάτωση, καθώς πλησιάζει ανηλίκους και προθυμοποιείται να τους μεταφέρει με το όχημά του, ενώ σε μια περίπτωση προσπάθησε να τραβήξει με το ζόρι ανήλικο στο όχημά του. Επίσης γράφει ότι η Άγκυρα εξαπέλυσε απειλές κατά της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, που έχει αναλάβει έρευνες σε κυπριακά οικόπεδα της ΑΟΖ.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Κοινωνική εντολή η ενότητα», γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς αναφέρθηκαν χθες στην ανάγκη ενότητας και συναίνεσης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μετά από συνάντηση που είχαν για την οικονομία. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Σ. Μαλάς, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αγλαντζιά, είπε ότι μαζί οι προοδευτικές δυνάμεις χτίζουμε το μέλλον. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης διαβεβαιώνει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση του Βερολίνου έναντι της Κύπρου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει για «Αποδοκιμασία από την Τρόικα», καθώς οι αντιπροτάσεις της Λευκωσίας κρίνονται από τους δανειστές της ως «ανεπαρκείς», σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε το Ροΐτερς από το Βερολίνο, ενώ παράλληλα η Τρόικα προτρέπει την Κύπρο να συνεργαστεί. Ακόμη γράφει ότι ξεκίνησε χθες το βράδυ το πολυαναμενόμενο Ράλι Κύπρου με ειδική εκδήλωση στην Κάτω Πάφο. Αναφέρεται εξάλλου στην υπόθεση της δίκης του Τ/κ επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ για την εταιρεία «Πόλλυ Πεκ», τον οποίο αγγλικό δικαστήριο διέταξε να καταβάλει 5 εκ. στερλίνες ή να εκτίσει 6 επιπρόσθετα χρόνια στη φυλακή.

cna.org.cy