Γνωρίστε τις «Πριγκίπισσες της Μεσογείου»

Μία έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ρίχνει φως στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στον αρχαίο μεσογειακό πολιτισμό.

 

Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η Ιστορία δεν έχει φερθεί πάντα τίμια στις γυναίκες. Εξέχουσες προσωπικότητες γένους θηλυκού συχνά εξαφανίζονται από τον παγκόσμιο χάρτη της, μην αφήνοντας το στίγμα που θα τους άξιζε μέσα στους αιώνες. Ίσως όμως αυτό και να αντανακλά ξεκάθαρα την πραγματικότητα, μία κοινωνική στάση δηλαδή που είχε αναπτυχθεί απέναντι στις γυναίκες. Όπως και να ‘χει, η έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ετοιμάζεται να ισορροπήσει τη ζυγαριά μέσα από τις γνώσεις και τα εκθέματα που μας «προσφέρει».

Η έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» σκάβει μέσα στην ιστορία και φέρνει στην επιφάνεια ενδιαφέρουσες γυναίκες που αξίζει να γνωρίσουμε ρίχνοντας φως στη μεσογειακή διάσταση του ρόλου των γυναικών στην αυγή της Ιστορίας. Αρχόντισσες, πριγκίπισσες, ιέρειες, θεραπεύτριες, μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, γυναίκες που ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη… Μέσα από τις ιστορίες όλων αυτών των γυναικών διαφαίνεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού οι πραγματικές, υπαρκτές γυναίκες –και όχι μυθικές μορφές- από τον 10ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο  αιώνα π.Χ.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια του Νίκου Σταμπολίδη _διευθυντή του μουσείου_ και της αρχαιολόγου Μιμίκας Γιαννοπούλου.
Πηγή: tospirto.net