Δραματικοί τόνοι Σαμαρά στους βουλευτές του να ψηφίσουν τα μέτρα-Τώρα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε μία προσπάθεια να τονώσει την αποφασιστικότητα των βουλευτών του εν όψη της κρίσιμης εβδομάδας που αρχίζει από τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των νέων μέτρων την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε την Κυριακή το πρωϊ 4 Νοεμβρίου 2012,  στην κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θέτωντας τοιυς βουλευτές του (αλλά και τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβερνητική συμπαράταξη) ουσιαστικά μπροστά στο κρίσιμο δίλημμα: Μέτρα ή χάος.

Ο κ. Σαμαράς, ζήτησε από τους βουλευτές του να πορευτούν ενωμένοι στον δύσκολο αγώνα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας κάτι που προαπαιτεί, όπως είπε, την ψήφιση των μέτρων που, μαζί με την επιχειρούμενη τόνωση της ανάπτυξης, θα βγάλουν την Ελλάδα από τη σημερινή αρνητική συγκυρία.

Πραγματοποιώντας μία “ακτινογραφία” της κοινωνικής επίδρασης των μέτρων και της παρατεταμένης ύφεσης ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από τα μέτρα, πολλά από τα οποία, όπως είπε, είναι άδικα για τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους αλλά, τόνισε, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Υποσχέθηκε πως σ΄αυτές τις πολυπληθείς ομάδες που πλήττονται “πρώτοι εμείς θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες μόλις η Ελλάδα βγεί από την κρίση και βαδίσουμε προς την ανάπτυξη”.

Αντίθετα, αναφερόμενος σε άλλες κοινωνικές ομάδες που, όπως είπε, “έχουν βαφτίσει σε δήθεν λαϊκές κατακτήσεις σκανδαλώδη προνόμια” αλλά και σε όσους φοροδιαφεύγουν σε βάρος των πολλών, τους διμήνυσε ότι θα ε’ίναι άτεγκτος. “Το πάρτυ τελείωσε”, είπε επιγραμματικά.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για συνεχή επί χρόνια λεηλασία του δημοσίου χρήματος από επιτήδιους, αλλά και από ορισμένες Μη Κυβερνητικές Ογανώσεις (ΜΚΟ) σε πολλές από τις οποίες, όπως είπε, κόπηκε ήδη η χρηματοδότηση. Έκανε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους άνεργους εργαζόμενους που  υποφέρουν και σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχουν καταβάλει σχεδόν τίποτε από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. “Αντιδράσεις από αυτούς ποου θίγονται άδικα από τα μέτρα. Αυτούς τους σεβόμαστε”, είπε και τόνισε ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες μόλις επιτευθχούν οι στόχοι και επέλθει η ανάκαμψη. Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις, πρόσθεσε, “από αυτούς που θεωρούν ότι χάνουν ευκαιρίες να συνεχίσουν τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος. Σ΄αυτούς θα είμαστε αμείληκτοι”.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ που στηρίζουν -συμμετέχοντας- την κυβέρνηση και την μεγάλη προσπάθεια ” που όλοι μαζί κάνουμε, η επιτυχία της Ελλάδος να γίνει η αρχή της επιτυχίας της Ευρώπης” στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των κρισίμων αποφάσεων που πρέπει να λάβουν οι βουλευτές της κυβερνητικής συμπαράταξης τους κάλεσε να υπερψηφίσουν τα μέτρα επισημαίνοντας ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω τώρα οι οι θυσίες του λαού έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Τώρα που η Ευρώπη έχει πεισθεί ότι εκτός από μέτρα λιτότητας πρέπει να δοθεί έμφαση και στην Ανάπτυξη” .

Η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Σαμαράς, αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα, θα βρεθεί ανάμεσα “στη Σκύλα και τη Χάρυβδη των δύο άκρων, που θέλουν να μείνουν κολλημένοι στη λάσπη και στο τέλμα του φανατισμού και της εμπάθειας, του κακού χθες. Σκεφθείτε, είπε, τα δύο άκρα να συμπλέκονται άγρια και αιματηρά στους δρόμους σε μία Ελλάδα εκτός Ευρώπης, που θα καταρρέει οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ”.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ στη Συγγρού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομιλητές θα είναι 24. Μετά τον κ. Σαμαρά, επόμενοι ομιλητές οι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.