Δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών και παραγόντων της Ομογένειας για τις εκλογές

Καμία αναφορά δεν έγινε σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι “υποτιμητικές επισημάνσεις” για την Ελλάδα, όπως τις χαρακτήρισαν αρκετοί ομογενείς, από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ. Στις ανοίκειες αυτές αναφορές του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών απάντησε με ανοικτή επιστολή του ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου. Την απαντητική επιστολή Σπύρου δημοσίευσε η Panhellenic Post. https://www.panhellenicpost.com/archives/24388

Με δηλώσεις τους στο ΑΜΠΕ Αμερικανοί πολιτικοί και στελέχη της ομογένειας υποστήριξαν -στην πλειοψηφία τους- ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, “εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη” και όπως είπε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απέδειξε ότι “στηρίζει την Ελλάδα σ’ αυτήν τη σκληρή δοκιμασία της”. Αντίθετα, “κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι θέσεις του κ. Ρόμνεϊ για τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό”, όπως ανέφερε ο Νίκος Λαρυγκάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) στην Ουάσιγκτον.

Οι φετινές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου (την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, όπως πάντα), όχι μόνο για την εκλογή προέδρου, αλλά και για 33 από τις 100 θέσεις στη Γερουσία (εξαετής θητεία) και για τις 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων (διετής θητεία). Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, οι Δημοκρατικοί είχαν χάσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, διατηρώντας την πλειοψηφία στη Γερουσία και χάνοντάς την στη Βουλή.

Η ΑΧΕΠΑ (Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση) αξιολόγησε τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, με βάση την πολιτική τους και τις ψηφοφορίες στο Κογκρέσο σε θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, όπως: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Κυπριακό, οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, η ονομασία της πΓΔΜ και οι θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα λοιπόν με την αξιολόγηση της ΑΧΕΠΑ -που βρίσκει σύμφωνα και αρκετά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας- εκείνος που πρωτοστατεί στη Γερουσία σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μαζί με τη Ρεπουμπλικανή ομογενή γερουσιαστή, Ολυμπία Σνόου, η οποία είχε ανακοινώσει πριν από αρκετό καιρό ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει θέση στη Γερουσία στις εκλογές της Τρίτης. Η κ. Σνόου -το μοναδικό άτομο ελληνικής καταγωγής στην αμερικανική Γερουσία- θεωρείται από τις “λογικές και μετριοπαθείς” φωνές του κόμματός της και σε ορισμένες περιπτώσεις στήριξε νομοσχέδια που προωθούσε η κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο κ. Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε στο ΑΜΠΕ ότι “οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και αυτό απέδειξε ο πρόεδρος Ομπάμα, στηρίζοντας τον Ελληνικό λαό σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές”. Ο κουβανικής καταγωγής πολιτικός, ο οποίος ήταν και ο τελετάρχης της φετινής ελληνικής παρέλασης στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, επισήμανε ότι “η κρίση στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα και συλλογικότητα”.

Ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου, μιλώντας για τα εθνικά μας θέματα, όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε ότι “δεν νοείται λύση του προβλήματος, χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και των εποίκων”. Για το Σκοπιανό υποστήριξε ότι “εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, θα πρέπει να αναζητηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση” προσθέτοντας ότι “χωρίς επίλυση στο θέμα του ονόματος, η πΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ”.

Στη λίστα αξιολόγησης της ΑΧΕΠΑ για τη Γερουσία, συμπεριλαμβάνεται επίσης ως φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου ο Δημοκρατικός Μπέντζαμιν Κάρντιν από την πολιτεία Μέριλαντ. Και οι τρεις αυτοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ όλων των νομοσχεδίων που υποστήριξαν ομογενειακοί φορείς μέσα στην τελευταία διετία.

Πάνω από το 80% των νομοσχεδίων που υπερασπίζονται ελληνικά θέματα υπερψήφισαν άλλοι 17 γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2004, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, ο οποίος, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ενδέχεται να είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών αν επανεκλεγεί ο Ομπάμα.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων την καλύτερη βαθμολογία, 100% συγκεντρώνουν οι δύο συμπρόεδροι της ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικανός ομογενής Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα και η Δημοκρατική Κάρολιν Μαλόνι -η Μπουμπουλίνα, όπως την αποκαλούν πολλοί ομογενείς- από τη Νέα Υόρκη, που έχει τα γραφεία της στην Αστόρια. Επίσης, στην ίδια βαθμολογία είναι ο Δημοκρατικός ομογενής Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ, η Δημοκρατική Σέλι Μπέρκλεϊ (επίσης ελληνικής καταγωγής) από τη Νεβάδα, η Δημοκρατική Νίκη Τσόγκα (σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόγκα) από τη Μασσαχουσέτη και αρκετοί άλλοι.

Ο Μιχάλης Γιάνναρης, πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία του για τις εκλογές του 2012, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι “παραδοσιακά, οι Δημοκράτες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό διαπιστώνεται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και πρακτικές, δίνοντας βαρύτητα στο διεθνές δίκαιο. Επομένως, στα ελληνικά θέματα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος έχει πάντα καλύτερες θέσεις και ο πρόεδρος Ομπάμα απέδειξε πόσο πολύ στήριξε την Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Γιάνναρης θεωρεί ότι “είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση που θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ, τόσο τις ΗΠΑ, όσο και ολόκληρο τον κόσμο”.

Ο Τζον Συτιλίδης, ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διδάσκοντας τους νέους διπλωμάτες στο Ινστιτούτο Ξένων Υπηρεσιών για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, απαντώντας στην ερώτηση του ΑΜΠΕ αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ για τα ελληνικά θέματα, υποστήριξε ότι “δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο υποψηφίων”.

Ο κ. Συτιλίδης ανέφερε ότι “ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε αυτό που θα έκανε κάθε Αμερικανός πρόεδρος, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για να υπάρχει μια υγιής Ευρωζώνη και με την Ελλάδα να παραμένει μέλος, αποφεύγοντας κατά αυτό τον τρόπο άτακτη κατάρρευση και επέκταση της οικονομικής κρίσης όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σ’ όλο τον κόσμο. Αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύω ότι θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Αν εκλεγεί ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ νομίζω ότι λίγο- πολύ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική, ίσως με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και προσέγγισης”.

Ο κ. Συτιλίδης πρόβαλε τη θέση ότι “είναι αναγκαία η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και της δανειακής συμφωνίας” και πως “δεν υπάρχει άλλη επιλογή, γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα επιστρέψει δεκαετίες πίσω”. Απαντώντας στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, τόνισε ότι “οι ΗΠΑ συμμετέχουν και έχουν ενεργό ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αποτελεί βασικό μέλος των δανειστών που αποτελούν την τρόικα”.

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ, αναφερόμενος στις θέσεις των δύο υποψηφίων έναντι των ελληνικών θεμάτων, διατύπωσε την άποψη ότι “οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, η μοναδική αναφορά στην Ελλάδα υπήρξε αρνητική και απαξιωτική ως προς την πορεία της οικονομίας της χώρας και προήλθε από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ. Πάντως, τις τελευταίες δεκαετίες η στάση των Δημοκρατικών είναι πιο φιλική προς την Ελλάδα, ενώ από την εποχή του Νίξον μέχρι και του Μπους οι παρεμβάσεις των Ρεπουμπλικανών υπήρξαν κυρίως αρνητικές στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος”.

Ο Νίκος Λαρυγκάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι “ως Αμερικανοί πολίτες, με δικαίωμα ψήφου, έχουμε την ευθύνη να αναλύσουμε τις πολιτικές των υποψηφίων για εσωτερικά και εξωτερικά θέματα, κατανοώντας πώς μπορούν να επηρεάσουν τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ θα πρέπει να μάχεται για μια ισχυρή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, επειδή αυτό εξυπηρετεί πάρα πολύ τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. Τον Οκτώβριο του 2008, η εκστρατεία του Ομπάμα εξέδωσε μια ευνοϊκή διακήρυξη για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του ΑΗΙ και άλλων φορέων, δεν έδωσε καμία διακήρυξη για τις εκλογές του 2012. Αυτό είναι απογοητευτικό. Με βάση όμως τη διακήρυξη του Ομπάμα το 2008, στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει παράνομο κατεχόμενο μέρος με 40.000 και πλέον τουρκικά στρατεύματα, ενώ τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη συνεχίζουν να παραβιάζουν ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, προκαλώντας εντάσεις στο Αιγαίο και η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli), προωθώντας αξιώσεις που στερούνται νομικής βάσης”.

Για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, ο κ. Λαρυγκάκης είπε ξεκάθαρα ότι “η απλή αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι πιστεύει και τι προτίθεται να κάνει για τα ελληνικά θέματα, αν εκλεγεί πρόεδρος. Παρά τις προσπάθειές μας, ούτε από το επιτελείο του Ρόμνεϊ εκδόθηκε διακήρυξη για τα ελληνικά ζητήματα”.

Ο Τάσος Ζαμπάς, πρόεδρος της Επιτροπής “Δικαιοσύνη για την Κύπρο”, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, υποστήριξε ότι “οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν πάντα τη σημασία τους για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ακόμα κι αν πιστεύω ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον παραμένει το ίδιο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο, με βάση την εμπειρία μας όσον αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν, η ρεπουμπλικανική διοίκηση ήταν εξαιρετικά εχθρική προς τους Ελληνοκυπρίους και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς, η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ έχει περιορισμένη πρόσβαση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μεγαλύτερη πρόσβαση στο Δημοκρατικό για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μας στο Κογκρέσο προέρχονται από τους Δημοκράτες κι αυτό βοηθάει πολύ περισσότερο με Δημοκράτη στον Λευκό Οίκο”.

Για τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ο κ. Ζαμπάς ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος είναι “πιο άνετος” με τη σημερινή κυβέρνηση, “γιατί γνωρίζουμε πού στέκονται για τα δικά μας θέματα”, όπως είπε, προσθέτοντας ότι “ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα ζητήματά μας και αρκετά μέλη της κοινότητάς μας έχουν άμεση πρόσβαση σ’ αυτούς. Δεν υπονοώ ότι μπορούμε να αλλάξουμε την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά η ομογένεια μπορεί να αποτρέψει εχθρικές και καταστροφικές πολιτικές. Για την άλλη πλευρά (τους Ρεπουμπλικανούς), δεν έχουμε καμία ιδέα πού βρίσκονται στα θέματά μας, εκτός από το γεγονός ότι “διασκεδάζουν” με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επιπλέον, βλέπουμε ότι για πολλούς Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές- χρηματοδότες του Ρόμνεϊ, οι προτεραιότητές τους είναι οι επιχειρήσεις τους και όχι τα εθνικά μας συμφέροντα”.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ μπορούν και πώς να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο κ. Ζαμπάς υποστήριξε ότι “μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που χωρίς αυτές είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αν το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο φιλικό, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Η κυβέρνηση Ομπάμα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τη διάσωση της Ελλάδας και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει έλθει σε επαφή με την Ελλάδα και τη Γερμανία γι’ αυτό το θέμα. Όσον αφορά την άμεση βοήθεια από τις ΗΠΑ, είναι πολύ απίθανο, λόγω της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ και την αρνητική διάθεση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Να θυμίσουμε ότι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πακέτο διάσωσης”, επισήμανε ο κ. Ζαμπάς.

Πηγή: ana-mpa.gr